Prezydentowi nie podoba się, co wyrabia TVP. Może zawetować ustawę o rekompensacie dla stacji

Andrzejowi Dudzie nie podoba się narracja stosowana przez TVP. Z tego powodu zastanawia się nad zawetowaniem ustawy o rekompensacie dla mediów publicznych. Fot. Jakub Włodek / Agencja Gazeta
Sejmowy projekt przyznania 1,26 mld zł rekompensaty dla TVP i Polskiego Radia może nie znaleźć aprobaty u Andrzeja Dudy - pisze środowa "Rzeczpospolita”. Prezydent ma mieć zastrzeżenia co do sposobu funkcjonowania publicznych mediów i oczekuje nie tylko zmiany przekazu, ale również rotacji wśród personelu.

Rozmówcy z otoczenia Andrzeja Dudy, do których dotarła „Rzeczpospolita” twierdzą, że nad ustawą o rekompensacie dla mediów publicznych wisi realna groźba weta ze strony prezydenta. To z kolei ukazuje, jak wielkie zastrzeżenia budzi w Dudzie działalność TVP.

- Ton, który się tam pojawia, po prostu prezydentowi się nie podoba - zdradza dziennikowi nieoficjalnie jeden z pracowników Kancelarii Prezydenta.

Wymiar osobisty
Oprócz sposobem, w jaki przedstawiono w stacji relację związaną z tragiczną śmiercią prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza, prezydent był rozczarowany również narracją TVP ws. prezydenckiego referendum - oczekiwał aktywniejszego działania w tej kwestii. Nie spodobała mu się także „Szopka Noworoczna” i sposób, w jaki go tam ukazano.

Niezadowolenie prezydenta może obrazować poniedziałkowa wypowiedź Błażeja Spychalskiego, rzecznika prezydenta, który w rozmowie z RMF FM przyznał, że „tak jak i wiele osób tak samo pan prezydent jest krytyczny wobec tego co się stało”. Nie potwierdził informacji o zawetowaniu ustawy o dofinansowaniu TVP, jednak przypomniał, że można ją podpisać, zawetować lub wysłać do Trybunału Konstytucyjnego.

BLOGI