Po sukcesie wegetariańskiego Whoppera Burger King Polska wprowadził do oferty roślinne nuggetsy. Przysmaki będą alternatywą dla zwyczajowych kawałków kurczaka. Sojowe nuggetsy można już zamawiać w dostawie czy na wynos. Jak wszystkie inne restauracje, sieć fast foodów nie może przyjmować gości na miejscu.
Inicjatywa roślinnych nuggetsów Burger King powstała we współpracy z firmą The Vegetarian Butcher, uznaną na rynku spółką, która specjalizuje się w alternatywach dla mięsa. Przysmaki są już dostępne w ofercie na wynos lub online, we wszystkich restauracjach Burger King na terenie Polski.
"Plant-based nuggetsy to smaczna alternatywa dla wszystkich, zwłaszcza dla tych którzy chcieliby zastąpić mięso zwierzęce, nie rezygnując przy tym z niezrównanego smaku kultowych nuggetsów z kurczaka" – czytamy w komunikacie sieci.
– Stworzyliśmy produkt, który z pewnością pokochają goście tej sieci. Nuggetsy są miękkie i soczyste w środku, chrupiące i złociste na zewnątrz. To pyszna roślinna alternatywa dla wszystkich, którzy chcą ograniczyć spożycie mięsa zwierzęcego – zapewnia zaś Hugo Verkuil, dyrektor generalny firmy The Vegetarian Butcher.
Roślinny burger Whopper od Burger King
To już druga współpraca wymienionych firm, bo TVB odpowiada też za roślinnego Whoppera, obecnego w ofercie sieci fast foodów nieco dłużej.
Jak pisaliśmy w INNPoland.pl, w 2019 r. Burger King do swojej oferty w polskich lokalach wprowadził Vege Halloumi Kinga, czyli bezmięsnego burgera.
W skład burgera wchodzi oczywiście maślana bułka, ale głównym składnikiem są dwa plastry sera halloumi. Do tego został dodany pomidor, cebulka, majonez i sałata. Polska jest jednym z pierwszych krajów gdzie wprowadzono vegeburgera. Wcześniej pojawił się on w Szwecji oraz Wielkiej Brytanii.