
Jak wynika z badań brytyjskich naukowców, prawie wszystkie testowane winogrona i pomarańcze zawierały "koktajl pestycydów". Chcąc zapewnić sobie witaminy, tak naprawdę możemy zwiększyć prawdopodobieństwo raka, niepłodności albo upośledzenia seksualności. Smacznego.
Najbardziej "chemiczne" warzywa i owoce
Brytyjski rząd co roku testuje próbki artykułów spożywczych, by sprawdzić, czy w żywności nie ma śladów chemikaliów.Odsetek próbek owoców i warzyw z dużą ilością pozostałości pestycydów:
Pestycydy w żywności
– Liczby te podkreślają szeroką gamę chemikaliów, na które codziennie jesteśmy narażeni w naszej diecie – powiedział Nick Mole z PAN UK. Jak zaznaczył, nie ma niestety żadnego realnego sposobu na uniknięcie spożywania pestycydów, poza prowadzeniem kampanii na rzecz ograniczenia ich stosowania.Mycie owoców i warzyw powinno pomóc w usunięciu upewnych pozostałości ze skóry produktu, jednak wiele nowoczesnych pestycydów, tzw.”systemicznych”, jest wchłanianych przez roślinę i rozprowadzanych w jej tkankach, docierając do dowolnych owoców lub kwiatów. W rezultacie pozostałości pestycydów często znajdują się w środku produktu, a zatem mycie powierzchni ich nie usunie.
Robot HUGO
W InnPoland opisywaliśmy polskiego robota Hugo z Krakowa, który ma pozwolić na zmniejszenie ilości szkodliwych pestycydów, którymi są traktowane (zjadane przez nas później) uprawy. Maszyna jeździ po polu i "strzela" w rośliny wiązkami laserowymi, dzięki czemu dany areał nie musi być pryskany w całości.Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej INNPoland.pl
