INNPoland_avatar

W to inwestuje minister finansów. Andrzej Domański zdradził, ile zarabia i posiada pieniędzy

Adam Bysiek

29 kwietnia 2024, 15:39 · 2 minuty czytania
Majątek nowego ministra finansów może wielu zaskoczyć. Szef resortu właśnie opublikował swoje oświadczenie majątkowe. Oprócz miliona złotych, który zgromadził oszczędzając pieniądze, posiada także popularny, ale drogi przedmiot.

Adam Bysiek
29 kwietnia 2024, 15:39 • 1 minuta czytania
Oświadczenie majątkowe Andrzeja Domańskiego – zarobki ministra finansów JACEK DOMINSKI/REPORTER
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Zgodnie z oświadczeniem, Andrzej Domański zgromadził znaczną sumę pieniędzy w różnych walutach. Minister może też pochwalić się wartym sporo rowerem.

Majątek ministra finansów

Zgodnie z dokumentem opublikowanym dziś na stronie Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, Andrzej Domański posiada spore oszczędności w różnych walutach. Według oświadczenia, minister finansów zgromadził 483,5 tysiąca złotych, 81,1 tysiąca euro, 23,2 tysiące dolarów amerykańskich oraz 7,1 tysiąca franków szwajcarskich. Po przeliczeniu tych kwot po bieżących kursach walut, jego oszczędności, to około 960 tysięcy złotych.

Zgodnie z opublikowanymi informacjami, na koniec 2023 roku Andrzej Domański posiadał udziały w kilku spółkach, co świadczy o jego zaangażowaniu w rynek akcji oraz obligacji. Oto lista spółek, w których minister finansów posiadał akcje lub udziały:

• Auxilius Pharma - 158 udziałów
  • Voyager2 - 13 udziałów
  • Solution SCA - 1680 akcji
  • Accenture - 247 akcji

Nieruchomości i zarobki Andrzeja Domańskiego

Zgodnie z dostępnymi danymi, Andrzej Domański jest współwłaścicielem samochodu marki Mercedes GLC z 2019 roku oraz roweru Colnago CX Zero wyprodukowanego w 2018 roku.

To nie wszystko. Domański posiada także dwa mieszkania własnościowe o łącznej powierzchni 144,8 metra kwadratowego. Nieruchomości stanowią ważną część jego portfela majątkowego, zapewniając stabilność i zabezpieczenie finansowe na przyszłość.

Co więcej, szczegóły dotyczące dochodów Andrzeja Domańskiego za ubiegły rok dostarczają cennych informacji na temat jego źródeł przychodów. Oto podsumowanie jego dochodów:

• 30 790 zł - zasiadanie w radach nadzorczych spółek XTPL SA oraz Auxiliius Pharma,
  • 32 900 zł - umowa zlecenie z Auxilius Pharma,
  • 1020,22 dol. - dochód z posiadanych udziałów i akcji,
  • 179 693 zł - zbycie papierów wartościowych i udziałów,
  • 25 436 zł - dochód z Kancelarii Sejmu,
  • 80 385 zł - dochód z zleceń z PO za 2023 rok.

Dodatkowo Andrzej Domański wykazał, że w minionym roku sporo zarobił na wynajmie mieszkania. Z tego tytułu na jego konta wpłynęło łącznie 22 500 złotych.

Wśród informacji o majątku Andrzeja Domańskiego znajduje się także kredyt hipoteczny na kwotę 580 tysięcy złotych w Banku Raiffeisen. Choć posiadanie kredytu hipotecznego może być normą dla wielu osób, zwłaszcza tych posiadających nieruchomości, to jednak dla ministra finansów może rodzić pewne pytania dotyczące zarządzania finansami i związanych z tym ryzyk.

Interesującym aspektem oświadczenia majątkowego jest również informacja o zakończeniu pełnienia funkcji członka rad nadzorczych w spółkach XTPL SA oraz Auxilius Pharma. Domański sprawował te funkcje do 29 października 2023 roku.