Latem zajadam się świeżymi sezonowymi nowalijkami. Oraz dzielimy się często tzw. “paragonami grozy”. Jak wypadają tegoroczne ceny za nowalijki? Zapoznaliśmy się z raportem z popularnej aplikacji. Z pewnością widać zmiany w naszych koszykach.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
W lecie na naszych stołach królują fasolka szparagowa, bób, maliny i borówka amerykańska. Raport o cenach żywności z aplikacji PanParagon porównuje koszyk zakupowy z nowalijkami na przestrzeni ostatnich dwóch lat. W cenach zauważalna jest… poprawa! Ale są też przykre niespodzianki.
Zachęcamy do subskrybowania kanału INN:Poland na YouTube. Od teraz Twoje ulubione programy "Rozmowa tygodnia", "Po ludzku o ekonomii" i "Koszyka Bagińskiego" możesz oglądać TUTAJ.
Ile kosztują nowalijki w 2024 roku?
W badaniu ujętych zostało 10 sezonowych warzyw i owoców tj. fasolka szparagowa (1 kg), bób (500 g), truskawki (1 kg), czereśnie (1 kg), maliny (125 g), kalafior (szt.), borówka amerykańska (300 g), sałata masłowa (szt.), kalarepa (szt.) i ogórek gruntowy (1 kg). Uzyskane wyniki przedstawiają medianę cen z czerwca 2022, 2023 i 2024 r.
Anonimowe dane zebrano z dowodów zakupu w aplikacji PanParagon. Jej użytkownicy wyszukują z jej pomocą promocje i przechowują, jak nazwa wskazuje, paragony.
Jak pokazały wyniki tego badania, cały koszyk z przeanalizowanymi przez ekspertów warzywami i owocami w czerwcu tego roku był o ok. 7 proc. tańszy niż w poprzednim sezonie.
Największy spadek w cenie względem 2023 r. odnotowano w przypadku czereśni. Mediana za 1 kg tych owoców w czerwcu zeszłego roku wynosiła 24,99 zł, natomiast w analogicznym miesiącu 2024 r. płaciliśmy ok. 18,90 zł/kg, czyli 24 proc. taniej rok do roku.
W porównaniu z ubiegłorocznymi cenami, w tym sezonie o ok. 13 proc. mniej kosztowały: bób (500 g), ogórki gruntowe (1 kg) oraz maliny (125 g). W czerwcu 2024 taniej kupowaliśmy także kalarepę (ok. -9 proc./1 szt.) oraz borówkę amerykańską (ok. -6 proc./opakowanie 300 g).
– Choć spadki te są zaskakujące, wśród przeanalizowanych przez nas produktów znalazły się też warzywa i owoce, które w odniesieniu do poprzedniego sezonu odnotowały wzrost swojej ceny, jak choćby truskawki, których kilogram w czerwcu 2024 r. był droższy o ok. 24 proc. niż w czerwcu ubiegłego roku. O ok. 3 proc więcej niż ubiegłego lata płaciliśmy także za 1 szt. sałaty lodowej, a o 0,5 proc. podrożał kilogram fasolki szparagowej. Natomiast cena kalafiora sprzedawanego na sztuki, w ujęciu rok do roku nie uległa zmianie – komentuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.
W 2022 roku było lepiej
Niestety sytuacja przestaje budzić uśmiech, gdy porównamy ceny z 2022 roku. Niektóre produkty były tańsze nawet o 40 proc. Aż 7 z 10 analizowanych produktów podrożało, dwa nie zmieniły swojej ceny, a tylko jedna pozycja potaniała.
– W odróżnieniu do zestawienia z poprzednim rokiem, najwięcej w ciągu ostatnich dwóch lat podrożał kalafior! Mediana za 1 sztukę tego warzywa w czerwcu 2022 r. kształtowała się na poziomie 4,99 zł, natomiast w analogicznym miesiącu tego roku za ten sam produkt trzeba było zapłacić już 6,99 zł. To wzrost o ok. 40 proc. – komentuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.
Na drugim miejscu największych podwyżek w ciągu ostatnich dwóch lat uplasowały się czereśnie. W tym czasie 1 kg tych owoców podrożał o ok. 35 proc. (z 13,99 zł w 2022 r. do 18,90 zł w 2024 r.). W porównaniu z 2022 r., więcej o niemal 17 proc. płaciliśmy za 125 g malin. Drożej niż w sezonie letnim 2022 r. wydawaliśmy na sałatę masłową (ok. +8 proc./szt.), truskawki (ok. +8 proc./1 kg), bób (ok. +4 proc./500g) oraz kalarepę (ok. +2,4 proc./szt.). Co ciekawe, o ok. 7 proc. potaniały ogórki gruntowe. W tym sezonie, tyle samo co w 2022 r. płaciliśmy za 1 kg fasolki szparagowej oraz 300 g borówki amerykańskiej.
Masz propozycję tematu? Chcesz opowiedzieć ciekawą historię? Odezwij się do nas na kontakt@innpoland.pl
Sumarycznie, tak dobrany koszyk w porównaniu z czerwcem 2022 r. w tym sezonie podrożał o ok. 9 proc.
Podsumowując, ujęte w badaniu sezonowe warzywa i owoce są tańsze niż przed rokiem i jednocześnie droższe niż w 2 lata temu. Warto zauważyć, że na ostateczny cennik tego typu produktów wpływa nie tylko stopa inflacji czy rosnące koszty życia, ale także obfitość plonów czy warunki pogodowe. Ten ostatni czynnik mocno determinuje ostateczne ceny w sklepach czy warzywniakach.