Rząd chce zaostrzyć przepisy dotyczące marnowania żywności. Wiceminister rolnictwa wyraził stanowczą opinię na temat kar, a także obowiązków, które powinny być nałożone na sklepy. Michał Kołodziejczak zwraca również uwagę na znaczenie kampanii informacyjnych w kontekście zredukowania powszechności zjawiska, jakim jest marnowanie ton jedzenia rocznie w Polsce.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak poinformował o nowych założeniach projektu nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Na konferencji sejmowej przekazał, że doprecyzowano m.in. definicję tego, czym jest marnowanie żywności, a także kogo klasyfikuje się jako sprzedawcę żywności.
Wyraził także chęć podwyższenia opłaty za wyrzucane odpadki, czyli żywność, która utraciła datę ważności. Za sprawą zmian będzie można ograniczyć zjawisko marnowania jedzenia. Generuje to straty rzędu kilku tysięcy złotych w przeliczeniu na jednego Polaka.
Zachęcamy do subskrybowania kanału INN:Poland na YouTube. Twoje ulubione programy "Rozmowa tygodnia", "Po ludzku o ekonomii" i "Koszyka Bagińskiego" możesz oglądać TUTAJ.
Wiceminister Michał Kołodziejczak chce doprecyzować pojęcie "sprzedawca"
Zdaniem wiceszefa resortu rolnictwa "sprzedawcą żywności" powinna być określana nie tylko sieć sklepów, ale każdy obiekt, którego powierzchnia przekracza 250 m kw. Zgodnie z planowanymi przepisami, opłaty dla sklepów o takim metrażu – z każdą tonę zmarnowanej żywności – będą podniesione.
Wiceminister rolnictwa chce, aby opłata została podniesiona z aktualnych 100 zł za tonę do co najmniej 500 zł. Michał Kołodziejczak dodał również, że będzie optował za jeszcze większym podniesieniem tej kwoty.
Przedstawiciel MRiRW chce także, aby sprzedawców obejmował krótszy okres związany z koniecznością podpisania umowy z organizacjami, które przekazują żywność potrzebującym.
Resort rolnictwa planuje podwyższenie kar dla sklepów
W kontekście walki ze zjawiskiem marnowania żywności niezwykle ważne jest uświadamianie konsumentów. Jak powiedziałKołodziejczak, Polacy co roku wyrzucają średnio 250 kg żywności o wartości 3,5 tys. zł. Te dane uzupełnił Piotr Głowski z Koalicji Obywatelskiej. Stwierdził, że w Polsce jest marnowanych niemal 5 mln ton żywności.
Wiceminister rolnictwa uważa, że sklepy powinny mieć obowiązek informowania kupujących o zjawisku marnowania żywności. Ma to się odbywać pod groźbą kary przynajmniej 5 tys. zł. W tym przypadku Michał Kołodziejczak również wyraził chęć podniesienia kwoty opłaty w przyszłości.
W każdej sekundzie w Polsce marnowana jest żywność, którą możemy przeliczyć na 184 bochenki chleba. A każdy Polak co roku wyrzuca średnio ok. 250 kg żywności o wartości ok. 3,5 tys. zł.