Nowa definicja świeżego chleba i specjalne etykiety. W końcu ktoś zrobił z tym porządek
Chleb konserwowany - taką etykietę będzie nosiło włoskie pieczywo upieczone z mrożonego ciasta. Dziś w całych Włoszech wchodzą w życie przepisy, które mają okiełznać handlowych oszustów sprzedających mrożone produkty jako świeże.
Kupując pieczywo w supermarkecie klienci nie do końca wiedzą, czy jest ono świeże, czy odmrażane bądź upieczone z zamrożonego ciasta. To się zmieni we Włoszech - na etykietach pieczywa będzie znajdować się informacja, czy produkt jest całkowicie świeży czy też upieczony z mrożonego ciasta albo o przedłużonej trwałości - informuje portal dlahandlu.pl.
– Chleb, który został poddany procesowi zamrożenia lub zawiera dodatki chemiczne i konserwanty, nie będzie mógł być dłużej sprzedawany jako świeży i musi koniecznie mieć etykietkę z napisem: „konserwowany” albo o „przedłużonej trwałości” – tłumaczy włoski związek rolników Coldiretti.
Zgodnie z nowymi przepisami świeże pieczywo to produkty upieczone w wyniku ciągłego procesu - od początku wyrabiania ciasta do sprzedaży nie może upłynąć więcej niż 72 godziny. Dodatkowo nie może zawierać dodatków chemicznych i konserwantów.
Składniki pieczywa
Coraz bardziej świadomi konsumenci zwracają większą uwagę na składniki produktu wypisane na etykiecie. Jak pisaliśmy w INNPoland.pl, Polacy chętnie szukają tradycyjnego pieczywa na zakwasie i odchodzą od kupowania głęboko mrożonych produktów z supermarketów.