Te badania zepsują ci majówkę. Niebezpieczne związki w paliwach stałych do grilla

Arkadiusz Przybysz
Doktorant z Uniwersytetu Śląskiego zbadał próbki węgla drzewnego i brykietu węgla drzewnego. Co w nich znalazł? Fragmenty tworzyw sztucznych i metali, okruchy szkła, a nawet bursztynu. To potencjalnie niebezpieczne związki, które po spalaniu mogą być potencjalne szkodliwe dla zdrowia.
Paliwa stałe do grilla, według badań mogą zawierać szkodliwe substancje Marta Błażejowska / Agencja Gazeta
Jak szkodliwe? Mówi się o potencjalnym działaniu kancerogennym. Ponadto związki te dostają się do organizmu nie tylko z grillowanego jedzenia, ale także drogą oddechową - kiedy stoimy przy ruszcie..

"Naukowiec postanowił określić ilość i rodzaj zanieczyszczeń występujących w dostępnych na polskim rynku paliwach stałych do grilla, a także porównać wyniki z deklarowanymi przez producentów zawartościami węgla organicznego w produktach" - czytamy na stronie uniwersytetu.

– Niepożądane dodatki to przede wszystkim: węgle kopalne, ropa naftowa, koks, szkło, żużel, rdza, szkło, metale czy tworzywa sztuczne – wylicza naukowiec. Zgodnie z wytycznymi, ich zawartość w węglu nie powinna przekraczać jednego procenta.


Analizy potwierdziły jednak wysoką zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych oraz szczególnie niebezpiecznych, kancerogennych benzopirenów i benzoperylenu.

Kiełbaska czy papieros - wybór należy do ciebie
Jak to się przekłada na zdrowie? Według badań naukowców z Politechniki Warszawskiej, jedna mała kiełbaska przyrządzona na tradycyjnym grillu węglowym dostarcza nam tyle benzo(a)pirenu, co 20 wypalonych papierosów. A do tego tuzin innych rakotwórczych substancji.

Do badania zostały wybrane próbki z czternastu województw, w tym węgiel sprzedawany w marketach. Próbki zostały przebadane mikroskopowo, a później popiół z ich spalania, również został przebadany.

Jak zatem grillować bezpiecznie? Najlepiej na grillu gazowym lub elektrycznym. Jeśli jednak nie możemy żyć bez produktów grillowanych na węglu, warto wybierać węgiel, który ma certyfikat jakości. Ten jest znacznie bezpieczniejszy, ponieważ jest badany przez producentów.

Inspekcja Handlowa kontroluje grille
Dwa lata temu Inspekcja Handlowa sprawdziła blisko 300 partii grilli i podpałek. Kontrolerzy mieli zastrzeżenia do 18 proc. wszystkich zbadanych produktów.

Zastrzeżenia dotyczyły głównie niewłaściwego oznakowania produktów, co zostało w większości przypadków wyeliminowane przez producentów jeszcze w trakcie kontroli. Zaś grille, które miały wadliwą konstrukcję zostały wycofane ze sprzedaży.

Problem w tym, że podstawą podczas planowania grilla nadal jest w Polsce cena produktów. Dochodzi do takich sytuacji, że jednym ze składników kiełbas, jest kwas karminowy, czyli... barwnik uzyskiwany ze zmielonych owadów – czerwców kaktusowych.