Biedronka zaszalała z promocją. Wybrane produkty taniej aż o 50 proc.

Marcin Długosz
Sieć sklepów Biedronka postanowiła eksperymentalnie obniżyć o 50 proc. ceny na wybrane produkty spożywcze z bliskim terminem przydatności. Na początek promocja obejmie 136 sklepów w całej Polsce. Jeśli pomysł wypali, obejmie wszystkie sklepy.
Promocja w Biedronce obejmie niektóre artykuły spożywcze, ceny spadną o 50 proc. Adam Stępień / Agencja Gazeta
Jak czytamy w komunikacie Biedronki, już od 27 stycznia klienci 136 sklepów sieci w wybranych regionach kraju mogą kupić wybrane pełnowartościowe produkty spożywcze po niższych o 50 proc. cenach

Sklepy objęte promocją znajdują się na terenach sześciu województw, tj. w Wielkopolsce, na Mazowszu, w województwie lubuskim, podkarpackim, świętokrzyskim oraz lubelskim. Produkty objęte promocją rozpoznamy w sklepach Biedronka po specjalnych naklejkach z napisem „Szanujemy żywność”. To hasło przewodnie akcji.
Biedronka obniża ceny części żywności o połowęmateriały prasowe


Oszczędzanie żywności, a biznes
– Dzięki promocji jeszcze więcej osób będzie mogło skorzystać z doskonałej jakości produktów spożywczych Biedronki w bardziej okazyjnych cenach. Jednocześnie razem z klientami będziemy mogli dołożyć kolejną cegiełkę w naszym systemie ograniczania marnowania żywności – mówi Karol Sęktas, kierownik działu doskonalenia pracy Biedronka.


W zależności od regionu i sklepu promocyjne produkty będą należeć do jednej z tych kategorii: mięso świeże, ryby świeże, sushi lub produkty z chłodni.

Chciał, nie chciał
O problemie marnowania żywności i stosownej ustawie pisaliśmy niedawno w INNPoland.pl. Na mocy regulacji, która niedawno weszła w życie, obiekty o powierzchni sprzedaży powyżej 400 mkw. muszą nieodpłatnie przekazywać żywność wybranej przez siebie organizacji pozarządowej. W innym wypadku stracą zwolnienie z podatku VAT. Po 2 latach od wejścia w życie przepis obejmie też lokale o pow. 250 mkw.

Pomysł Biedronki w świetle powyższych regulacji wydaje się być tyle samo skierowany w oszczędności, ile w kierunku faktycznego ograniczenia marnowania żywności.