Twierdzisz, że mrożone pieczywo jest gorsze od świeżego? Zdziwią cię te badania
Mrożone pieczywo traci swoje właściwości po odmrożeniu, jest mniej smaczne, szybciej się psuje – to zaledwie kilka argumentów miłośników i producentów tradycyjnego chleba za tym, by pieczywa z odpieku nie jeść. Najnowsze badania Instytutu Żywności i Żywienia mogą jednak zakwestionować te przekonania.
Czy mrożone pieczywo jest gorsze?
Na początku warto podkreślić, że badania zostały zlecone przez producentów pieczywa mrożonego, zostały jednak wykonane przez niezależny i obiektywny instytut znajdujący się pod kuratelą Ministerstwa Zdrowia. Wyniki przytoczył portal wp.pl.Okazało się, że analityczne badania zawartości składników odżywczych i składu chemicznego w obu rodzajach pieczywa wykazały brak różnic między pieczywem produkowanym metodą do wypieku a produktami o takim samym składzie, tyle że wypieczonych tradycyjnie.
Co ciekawe, pieczywo upieczone w 80 proc., zamrożone i dopieczone w sklepie wykazało się odrobinę mniejszą zawartością toksycznego akrylamidu (ok. 4-5 mikrogramów). Różnic nie wykazano również w smaku. Kilkanaście osób, które testowały walory smakowe obu rodzajów pieczywa, nie potrafiło powiedzieć, jakie produkty spożywa.
– Robimy chleb tak samo, jak każda inna piekarnia. Jest u nas zakwas, jest woda, mąka itd. To jest identyczny produkt. Jedyna różnica to kwestia odpieku do 80 proc. Dzięki temu mamy już utrwaloną strukturę pieczywa. Dopieczenie do pełna odbywa się już w sklepie czy punkcie sprzedaży – tłumaczy w rozmowie z portalem Michał Zajezierski z piekarni Nowel, która dostarcza pieczywo m.in. do Lidla i Biedronki.