Polski startup z szansą na światową karierę. Kurczak z roślin wchodzi do jadłospisu
Kolejny polski startup z szansą na międzynarodową karierę. To producent roślinnej alternatywy mięsa drobiowego dostępnej pod marką Roślinny Qurczak, który składa się z włókien do złudzenia przypominających włókna mięśniowe piersi drobiowej.
Roślinny Qurczak
Sam produkt zawiera więcej białka i mniej tłuszczu niż pierś z kurczaka. Za sprawą połączenia dwóch źródeł białka, fasoli i pszenicy, ma pełen aminogram, czyli zawiera aminokwasy egzogenne, których potrzebuje organizm człowieka.- Nie używamy żadnych ulepszaczy, a jako lokalni producenci lubimy mówić o tym, że połowa naszego produktu to polska biała fasola, kupowana od lokalnych rolników. W dużym skrócie - chcemy dostarczać produkt, który niezauważalnie zastąpi w kuchni mięso kurczaka, będąc jego analogiem jeden do jednego, a nie będzie niósł ze sobą tak wielkiego obciążenia dla planety, dla zwierząt i zdrowia - tłumaczy w rozmowie z INNPoland.pl Joanna Kuźniacka przedstawicielka Roślinnego Qurczaka.
Kryzys klimatyczny
Qurczak podaje, że projekt jest odpowiedzią na kryzys klimatyczny, za który w dużym stopniu odpowiedzialny jest wielki przemysł spożywczy. Ten, w ocenie wielu środowisk, budując swoją silną pozycję przez ostatnie dekady, skupił się głównie na rosnących zyskach.Dodaje, że spółka chce eliminować działania, które są szkodliwe dla planety, bo produkcja mięsa ze zwierząt ekologiczna nie jest. - Na początku zaopatrywaliśmy branżę gastronomiczną, ale w wyniku pandemii uruchomiliśmy także własny e-commerce. Sprzedajemy też w trzynastu sklepach w Polsce i wchodzimy do 20 sklepów Organic Farma oraz Frisco - dodaje Kuźniacka.
Z szacunków wynika, że w maju Roślinny Qurczak zastąpił 633 kurczaki (średnia wyliczona na podstawie uśrednionej wagi kurczaka oferowanego w sklepach sieciowych).
Rundy inwestycyjne
Kuźniacka mówi nam, że firma jest na etapie zamykania pierwszej rundy inwestycyjnej z prywatnymi inwestorami, a w listopadzie przenosi się do większego zakładu produkcyjnego. Qurczak ostatnio zadebiutował też w dwóch supermarketach Auchan (w Józefosławiu oraz w Brwinowie).- Nasze produkty można znaleźć na półce z mięsem, leżą obok piersi drobiowych. W niecałe dwa tygodnie wyprzedał się ich zapas na miesiąc. Już niedługo pojawimy się w kolejnych sklepach Auchan oraz Carrefour Bio - dodaje.
To może się przełożyć na przychody i przyszłość gastronomicznych startupów mających alternatywę dla mięsa, od którego świat powoli, acz nieubłaganie się odwraca.