McDonald's szuka pracowników wśród 14-latków. "Niespotykane" braki kadrowe

Natalia Gorzelnik
Do pracy w jednej z amerykańskich restauracji McDonald's zachęcani są już 14- i 15-latkowie. Do takiego kroku franczyzę z Medford w stanie Oregon zmusiły braki kadrowe - po prostu starsi nie chcą już pracować w fast foodzie.
W fast foodach w Ameryce nie ma komu pracować. Fot: 123rf

Braki kadrowe w fast foodach

Heather Coleman, właścicielka restauracji w Medford, powiedziała w rozmowie z Business Insider, że tak duże braki kadrowe są "niespotykane" w 40-letniej historii prowadzenia franczyzy McDonald's przez jej rodzinę.

Przedsiębiorczyni przekazała, że podniesienie stawki do 15 dolarów za godzinę nie zachęciło starszych do podjęcia pracy w restauracji. Gdy skierowała swoją ofertę do nastolatków, w ciągu dwóch tygodni otrzymała 25 podań.

Z podobnymi problemami mają borykać się właściciele wielu innych szybkich barów i restauracji w USA. Od początku roku młodych pracowników zatrudnia m.in. Burger King. W sieci Layne's Chicken Fingers nastolatkowie są zatrudniani na stanowiskach kierowniczych. Amerykańskie prawo pracy dla nieletnich różni się w zależności od stanu. Minimalny wiek, w którym można podjąć pracę pozarolniczą to 14 lat.

Szczepienia w McDonald's

Innym pomysłem amerykańskiego McDonald's, realizowanym we współpracy z Kalifornijskim Departamentem Zdrowia Publicznego, jest akcja szczepień przeciw COVID-19 w ponad 70 restauracjach na terenie całego stanu.


Od poniedziałku 2 sierpnia każdej osobie, która zdecyduje się na przyjęcie szczepionki w McDonald's, przysługuje kupon na jedną bezpłatną pozycję w menu. "Szczepienie jest podstawą, aby zakończyć pandemię. Jest bezpieczne, bezpłatne i ratuje życie" – napisali na Facebooku przedstawiciele McDonald's.

Eko McDonalds

Jak pisaliśmy w InnPoland, od lipca 2021 roku we wszystkich restauracjach sieci w Polsce dostępne są wyłącznie drewniane sztućce. Te po wielu latach zastąpiły znane od lat odpowiedniki z plastiku.
Czytaj także: Rewolucja w polskich restauracjach McDonald's. Wielka zmiana była jednak do przewidzenia
To kontynuacja strategii na rzecz redukcji używania tego surowca na całym świecie. Na początku 2020 roku ze wszystkich placówek w naszym kraju zniknęły również plastikowe słomki.