Ile zarabia dietetyk? Ten zawód zyskuje na popularności, ale czy na zarobkach?
Kim jest dietetyk i czym zajmują się dietetycy?
Zawód dietetyka przeżywa w Polsce prawdziwy rozkwit. Po pierwszym zachłyśnięciu się "spalaczami tłuszczu", dietami cud czy też innymi cudownymi półśrodkami, które miały sprawić natychmiastową utratę wagi, Polacy poszli po rozum do głowy i stwierdzili, że żeby schudnąć i żyć zdrowo, trzeba do tego wysiłku i konsultacji dietetyka.
Obecnie osoby trudniące się tą profesją można znaleźć nie tylko w szpitalach, przychodniach czy klinikach urody, ale także w klubach fitness, sanatoriach, restauracjach i firmach kateringowych. Niektórzy dietetycy biorą sprawy w swoje ręce i sami otwierają swoje prywatne gabinety, w których świadczą usługi i dbają o zdrowie odżywianie swoich pacjentów. Mogą oczywiście świadczyć także swoje usługi jako dietetyk online.
Najpierw jednak muszą mieć podstawy, żeby świadczyć jakiekolwiek usługi. W tym celu należy ukończyć studia związane z żywieniem człowiek lub szkołę policealną z takim kierunkiem. Chcąc zostać dietetykiem, warto więc przyłożyć się w liceum lub technikum do nauki chemii i biologii.
Dietetyk przede wszystkim dba o zdrowy styl życia oraz odżywiania swojego pacjenta / klienta. To nie tylko układanie jadłospisu, czy dobór gotowej już diety. On uczy daną osobę, jak ma racjonalnie i zdrowo jeść, co wybrać, aby dieta była zrównoważona iu bogata w składniki odżywcze. Przekazuje też wskazówki na temat przygotowywania produktów, pomaga w radzeniu sobie z nadwagą i przygotowuje jadłospisy dla osób, które potrzebują specjalnej diety z powodu choroby.
Ponadto dietetycy udzielają konsultacji oraz porad dietetycznych, kontrolują sposób przechowywania żywności i jakość używanych produktów, a także sprawdzają co jakiś czas, czy to, co je ich pacjent / klient nie powoduje niedoborów danych składników odżywczych.
Warto także podkreślić, że praca dietetyka nie jest dla każdego. Należy mieć zacięcie zarówno analityczne, bo układanie diety to tak naprawdę przeliczanie wszystkiego na procenty i kilokalorie oraz musi mieć zacięcie społeczne – praca dietetyka opiera się na sztuce rozmowy i dbania o drugiego człowieka.
Potrzeba więc w tym przypadku empatii, wysokiej kultury osobistej oraz komunikatywności. Cały czas trzeba tez się szkolić i przyswajać nowinki zarówno kulinarne jak i w świecie medycyny.
Ile zarabia dietetyk w Polsce?
Zarobki dietetyka są zależne od tego, gdzie świadczy on swoje usługi oraz jakim stażem pracy może się pochwalić. Średnio dietetyk zarabia w Polsce około 2530 złotych brutto, ale to jedynie część jego zarobków. Jak już zaznaczyliśmy, może on świadczyć swoje usługi nie tylko w danym punkcie, ale także dodatkowo prywatnie w swoim gabinecie lub online.
Ile zarabia dietetyk w szpitalu?
Dietetyka kliniczna jest nauką o żywieniu człowieka chorego. Prowadzenie żywienia klinicznego wymaga często kompleksowej i aktualnej wiedzy. To właśnie znajomość tej dziedziny dietetyki umożliwia pracę w szpitalu lub innej placówce medycznej (ośrodku terapeutycznym, domu seniora), a także jako trener czy instruktor sportowy.Dietetyka kliniczna jest połączeniem wiedzy z zakresu żywienia, budowy i funkcjonowania ludzkiego ciała, psychologii, fizjologii, technologii i chemii żywności, chorób i schorzeń, procesów starzenia się oraz patofizjologii. Podobnie jak lekarz, będąc dietetykiem, musimy cały czas aktualizować swoją wiedzę z tych dziedzin, ponieważ w naszych rękach leży zdrowie, a czasami życie pacjenta / klienta.
Warto jednak wspomnieć, że posada dietetyka w szpitalu jest satysfakcjonująca, przyszłościowa i całkiem dobrze płatna. Dobra dieta często ma wpływ na poprawienie się stanu zdrowia danego pacjenta i wydłużenie jego życia.
Jak czytamy na stronie Polskiego Instytutu Dietetyki, aby móc pracować jako dietetyk kliniczny należy zdobyć potwierdzenie swoich kwalifikacji. "Istnieją dwie, równoważne opcje – pierwsza, to podjęcie studiów dietetycznych, składających się z 5 lat nauki, które realizują program studiów zgodnie z wytycznymi MPiPS, dzięki czemu uzyskany tytuł mgr dietetyki klinicznej daje uprawnienia do pracy w zawodzie" – podaje Instytut.
Drugą natomiast jest podjęcie kursu stacjonarnego lub online poruszającego tę samą tematykę co pięcioletnie studia. Ich program musi być jednak zweryfikowany i zgodny z programem MPiPS, ponieważ tylko takie kursy pozwolą nam otrzymać dyplom zgodny z międzynarodowymi standardami ISCO.
Ile zarabia dietetyk kliniczny?
Zarobki dietetyka klinicznego uzależnione są nie tylko od stażu pracy, ale również od miejsca, gdzie pracuje. W klinice w większym mieście jego zarobki będą wyższe w porównaniu do pracy w małym, powiatowym szpitalu. W placówkach publicznych dietetyk może liczyć na zarobki od 2500 do 3500 zł brutto miesięcznie. Ci z większym stażem zarobią o 1000 złotych więcej.Najlepiej mają dietetycy kliniczni w prywatnych placówkach. Ich wynagrodzenia zaczynają się od 4000 zł i idą w górę.
Ile zarabia dietetyk prywatnie z własnym gabinetem?
Ci dietetycy, którzy mają więcej doświadczenia i zacięcie biznesowe decydują się na otwarcie własnych, prywatnych gabinetów. Ich prowadzenie łączą z pracą w placówce państwowej lub inną pracą w sektorze prywatnym.Tak czy inaczej, jest to dodatkowe źródło zarobkowania. Wielkość przychodu z prywatnego gabinetu dla dietetyka jest uzależniona od ilości klientów, rodzaju świadczonych usług, stawek oraz doświadczenia dietetyka. Niektóre bardziej obrotne gabinety dietetyczne mogą w ciągu miesiąca osiągnąć przychód rzędu 30-40 tysięcy złotych.
Ile zarabia dietetyk za granicą?
Jeśli skończyliście dietetykę i chcielibyście pracować za granicą, to może być to całkiem intratny pomysł. Przykładowo w Niemczech średnia pensja dietetyka wynosi ponad 15 000 zł brutto, natomiast w Anglii około 14 000 zł brutto. Konieczna jest tylko doskonała znajomość języka.Dietetyk powszechny
A raczej dietetyczka, Dominika Hatala, która pokazuje w praktyce, że dietetyka jest zawodem przyszłości. Jej konto na Instagramie obserwują dziesiątki tysięcy osób, a jej przepisy i wiedza została wykorzystana w niejednej metamorfozie oraz programie telewizyjnym.Dietetyk powszechny pisze o sobie na swojej stronie internetowej tak:
"Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Dzięki temu możesz mieć pewność, że będzie nad Tobą czuwała osoba, która ma doświadczenie i odpowiednie kwalifikacje.
Moje diety idealnie sprawdzą się u Ciebie jeśli:
- chcesz zacząć jeść zdrowo i smacznie
- nie chcesz rezygnować ze swoich ulubionych potraw
- masz wrażenie, że ciągle jesteś na diecie, a nie odnotowujesz pożądanych efektów
- potrzebujesz indywidualnego podejścia lub diety w wybranej jednostce chorobowej
Dokładnie tak jak Ty lubię jeść smacznie i zdrowo, ale nie lubię spędzać długich godzin w kuchni" – czytamy.
Możesz mieć pewność, że potrawy, które dla Ciebie przygotuję, nie będą czasochłonne. Dodatkowo nic mnie nie męczy tak, jak szukanie produktów spożywczych w kilku supermarketach. Z tego powodu staram się maksymalnie uprościć listę zakupów, by każdy mój klient mógł zrobić zakupy w jednym sklepie.
W mojej diecie nie znajdziesz jałowych posiłków, których nikt nie ma ochoty zjeść. Jeśli lubisz czekoladowe naleśniki, makarony z kremowym sosem czy placuszki z owocami to idealnie trafiłaś. U mnie znajdziesz wszystko to, co na pewno przypadnie do gustu Twoim kubkom smakowym. Przekonasz się, że Twoja dieta nigdy nie była tak smaczna!
Dietetyka to dla mnie nie tylko zawód, ale także styl życia. Pragnę udowodnić Ci, że dieta to nie szereg wyrzeczeń, a smaczna droga do zdrowego życia i lepszego samopoczucia. W mojej działalności skupiam się na indywidualnej współpracy z pacjentem i szerzeniu wiedzy na temat zdrowego żywienia. Chcę nauczyć Cię świadomego podejścia do jedzenia i pokazać Ci, że dieta nie jest niczym strasznym ani skomplikowanym.