Nie jesz mięsa? To w szpitalu będziesz głodować. Ministerstwo ignoruje istnienie jaroszy

Konrad Bagiński
04 kwietnia 2022, 11:18 • 1 minuta czytania
Ministerstwo Zdrowia nie przewidziało, że do szpitala mogą trafić weganie lub wegetarianie. W ramach polepszania żywienia w szpitalach opracowało 10 nowych diet, z których żadna nie przewiduje żywienia wegan a tylko jedna jest dla wegetarian, ale pod warunkiem że mają alergię pokarmową.
Według Ministerstwa Zdrowia wegetarianie i weganie w szpitalach nie muszą jeść ANETA ZUREK / POLSKA PRESS/Polska Press/East News
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Obserwuj INNPoland w Wiadomościach Google

Posiłki w polskich szpitalach doczekały się przynajmniej kilku prześmiewczych (ale to śmiech przez łzy) fanpage'ów na Facebooku. W połowie zeszłego roku Narodowy Fundusz Zdrowia postanowił poprawić wizerunek szpitalnych posiłków - ale nie poprawiając ich jakość. Wręcz przeciwnie - o lepsze postrzeganie jedzenia w placówkach miała zadbać... agencja PR. Teraz za tę palącą kwestię wzięło się Ministerstwo Zdrowia.


Minister Zdrowia skierował do konsultacji publicznych projekt rozporządzenia w sprawie określenia wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach. W projekcie znalazło się wiele propozycji diet mogących być podstawą żywienia pacjentek i pacjentów publicznych szpitali. Wśród nich nie znalazła się dieta wegańska, ani nawet rozwiązania częściowo roślinne, jak chociażby dieta wegetariańska.

Think tank Green REV Institute, operator Koalicji Future Food 4 Climate przedstawił w tej sprawie stanowisko apelujące o powszechny i równy dostęp do opieki zdrowotnej dla obywatelek i obywateli bez względu na praktykowaną dietę.

- Konstytucja RP gwarantuje wszystkim obywatelkom i obywatelom równy dostęp do ochrony zdrowia. O ile w ustawie zasadniczej żywienie w szpitalach nie jest wymienione wprost, o tyle przepisy doprecyzowujące wymieniają zakwaterowanie i wyżywienie jako część świadczeń zdrowotnych - piszą przedstawiciele think tanku w swoim oświadczeniu.

Dodają, że w uzasadnieniu do projektu rozporządzenia słusznie podnosi się, że żywienie jest jednym z podstawowych czynników odpowiedzialnych za zdrowie, zaś rola żywienia dla pacjenta przebywającego w warunkach szpitalnych jest szczególnie istotna. Odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia.

- Informacje dotyczące żywienia w szpitalach były przedmiotem zainteresowania zarówno państwowych organów kontroli (Informacja NIK o wynikach kontroli „Żywienie pacjentów w szpitalach”), jak również obywateli i obywatelek Polski, którzy niejednokrotnie zmuszeni byli dostarczać odpowiednie pożywienie członkom swojej rodziny przebywającym w placówkach zdrowotnych - piszą przedstawiciele think tanku.

W projekcie uwzględniono ponad 10 diet mogących figurować jako podstawa żywienia pacjentów i pacjentek. Poza dietą podstawową, wysokobiałkową i eliminacyjną, pojawia się także dieta papkowata, płynna, czy ubogoenergetyczna. We wszystkich wariantach zaleca się spożywanie odpowiednich ilości produktów zwierzęcych: mięsa, ryb, nabiału i jaj, a jedynie jako wariant diety eliminacyjnej podaje się dietę wegetariańską, rekomendowaną do zastosowania dla osób ze zdiagnozowaną nietolerancją lub alergią na dany składnik i dla których religia lub światopogląd wyklucza spożycie określonych produktów. Dieta ta wciąż uwzględnia jednak jaja i nabiał czym wyklucza osoby będące na diecie wegańskiej.

- Powyższy stan faktyczny pokazuje, że postanowienia projektowanego aktu prawnego nie gwarantują dostępności do posiłków wegańskich dla pacjentów i pacjentek szpitali, a tym samym nie zapewniają równego dostępu do świadczeń zdrowotnych. Projekt jest zatem niezgodny z art. 72 ust. 6 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, a także art. 68 ust. 2 Konstytucji - pisze think tank.

- Projektowane rozporządzenie, choć niewątpliwie stanowi krok w dobrym kierunku, niestety w obecnym kształcie nie uwzględnia potrzeb osób na diecie wegańskiej. Jest to rzecz, która bez cienia wątpliwości musi ulec zmianie - posiada ona bowiem uzasadnienie zarówno zdrowotne, społeczne, środowiskowe jak i prawne - mówi Bartłomiej Gawrecki, koordynator Krajowego Programu Rzeczniczego REV.

- Ustawodawca sam wskazuje, że odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia. Jednak żaden z tych elementów nie stanowi odpowiedzi na potrzeby wegan. Nie tak wygląda inkluzywne prawodawstwo, odpowiadające na wszystkie aktualne potrzeby społeczeństwa - mówi z kolei Paulina Żywicka z zespołu prawnego Green REV Institute, autorka bloga Zielony Prawnik.

Think tank apeluje o zmianę projektowanych przepisów. Główną rekomendacją jest uwzględnienie w rozporządzeniu zniesienia ograniczeń w dostępie do diety wegańskiej oraz wprowadzenie rozwiązań mających na celu zapewnienie dostępności do posiłków wegańskich w ramach procesu leczenia. Rozwiązanie to ma 4 główne uzasadnienia: