Oto król bazarowej drożyzny, podrożał aż o 263 proc. Kosmiczne ceny warzyw na Wielkanoc
Cebula bije rekordy cen. Marchew też droga
To będzie droga wiosna dla wszystkich miłośników warzyw. Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego w Broniszach, wylicza, że w pierwszym tygodniu kwietnia ceny krajowych warzyw były o 46,8 proc. wyższe niż w tym samym czasie w 2022 r.
Niechlubnym liderem wzrostów cen jest biała cebula. W ciągu roku podrożała aż o 263 proc. Jak podaje portal money.pl, drugą lokatę zajmuje marchew, która jest droższa o 200 proc. niż przed rokiem.
Stopniowo spadają ceny cebuli krajowej i importowanej. Obecnie najczęściej można spotkać cenę rzędu około 63 zł/15 kg i 4,2 zł/kg. Z kolei ceny marchwi (zarówno krajowej, jak i importowanej) cały czas pną się do góry. Kmera wskazuje, że najczęściej spotykana cena to 3,5 zł/kg.
W dalszym ciągu drogie są też krajowe pomidory malinowe (18 zł/kg). Nieco tańsze są te z importu (około 15 zł/kg). Najtańsze są pomidory z Turcji (7 zł/kg). Dokładnie rok temu za krajowe pomidory trzeba było zapłacić o 20 proc. mniej.
Ogórki szklarniowe kosztują obecnie 13 zł/kg. To wzrost o 65 proc. rdr. W pewnym momencie ceny spadły, ale niekorzystna pogoda wywołała kolejne podwyżki. Uśredniając, warzywa importowane, są droższe o 16 proc. niż przed rokiem:
- cebula – o 246 proc.,
- por – 136 proc.,
- marchew – 143 proc.,
- papryka czerwona i żółta – 89 proc.
Jednak nie wszystkie warzywa drożeją. Z wyliczeń Kmery wynika, że o 40 proc. potaniały brokuły, a o 60 proc. cukinia.
Dlaczego warzywa są drogie?
Ekspert podkreśla, że pogoda nie sprzyja nowalijkom. W związku z tym będzie ich na Wielkanoc mniej, a to oznacza, że będą droższe.
Wszystko przez niekorzystne warunki. – Zimna i ciemna wiosna skutecznie obniżyła plonowanie warzyw spod osłon, co ma odzwierciedlenie w drożejących lub stabilnie wysokich cenach – tłumaczy Kmera.
Mimo tego pierwsze nowalijki już pojawiają się na rynku. Można znaleźć m.in. szpinak, rzodkiewkę czy botwinkę.
Ceny owoców też w górę, ale nie wszystkie
Jednak nie tylko ceny warzyw plądrują portfele Polaków. Drożeją też krajowe owoce. Za jabłka i gruszki trzeba zapłacić o 25 proc. więcej niż w 2022 r. Najczęściej spotyka cena jabłek to 2 zł/kg. Ceny gruszek (odmiany konferencja) dobijają nawet do 7 zł/kg.
Podrożały również owoce importowane, choć nie aż tak jak krajowe (tylko o 3 proc.). Największe wzrosty cen widać w przypadku mandarynek, gruszek, cytryn i grejpfrutów.
Na rynku można już znaleźć truskawki z Grecji, ale nie cieszą się zbyt dużym zainteresowaniem wśród klientów. W związku z tym ich ceny wahają się między 4 a 6 zł/kg. Nie ma zbyt wielu chętnych również na arbuzy, więc ich ceny spadły do 4,5 zł/kg.
Droga żywność to droga Wielkanoc
Z najnowszego szybkiego szacunku Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wynika, że inflacja w marcu 2023 r. wyniosła 16,2 proc. rdr. i 1,1 proc. mdm. Żywność i napoje bezalkoholowe podrożały o 24 proc. rdr.
Wystarczy wybrać się na świąteczne zakupy, aby przekonać się na własne oczy, jak podrożała żywność. Redakcja INNPoland.pl przygotowała własny koszyk wielkanocny z 10 produktami i najtańszy kosztował około 80 zł. Z Barometru Providenta wynika, że statystyczny Polak wyda na tegoroczną Wielkanoc 600 zł, czyli o 64 zł więcej niż w 2022 r.