Cukier z trzciny cukrowej w Biedronce
Mimo tego, że kryzys cukrowy już się zakończył, ceny cukru nie spadają. Ze statystyk Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że od września 2021 r. do września 2022 r. surowiec stał się dwa razy droższy. Wcześniej za 1 kg płaciliśmy ok. 3 zł, teraz od 5 do nawet 8 zł.
W Biedronce pojawił się niedawno biały kryształ, którego kilogram dostaniemy w cenie 5,99 zł. To o 0,50 zł mniej niż w tym sklepie za produkt marki Polski Cukier. Jest to biały, rafinowany cukier trzcinowy z Portugalii. Mimo że na rynku światowym jest bardzo popularny, w Polsce bardzo rzadko widuje się go na sklepowych półkach.
Jednak kiedy cukier podrożał, sprowadzanie z zagranicy trzcinowego stało się opłacalne. "Wiadomości handlowe" zapytały przedstawicieli portugalskiej grupy Jeronimo Martins, skąd pomysł na sprowadzenie o wiele rzadziej kupowanego rodzaju białego kryształu.
Adrian Petruk
kupiec odpowiedzialny m. in. za cukier w sieci Biedronka.
"Wiadomości handlowe" przytaczają również wypowiedź Michała Gawryszczaka, dyrektora biura Związku Producentów Cukru w Polsce, z czasu, gdy cukier dopiero zaczynał drożeć. Stwierdził wówczas, że ze względu na wysokie koszty transportu nie uważa importowanego cukru za poważnego konkurenta dla cukru z buraków.
Michał Gawryszczak
dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce
Również Petruk przekazał, że mimo zainteresowania klientów, sieć Biedronka nie planuje w najbliższym czasie zwiększać ilości zamawianego cukru trzcinowego.
Gdzie polski cukier jest najtańszy?
W innym artykule w INNPoland pisaliśmy o tym, w jakich krajach polski cukier jest tańszy niż w Polsce. Ceny i przeliczenia walut dotyczą sierpnia 2022 r.
Portal wiesci24.pl poinformował, że klient greckiego sklepu Lidla za 1 kg polskiego cukru Diamant zapłacił 0,72 euro, czyli na tamten moment 3,40 zł. Taką samą cenę za ten sam produkt można znaleźć w Irlandii. Z kolei w Niemczech za polski cukier zapłaci się o złotówkę mniej niż w Polsce, czyli 0,79 euro (3,73 zł).