logo
Wiele gospodarstw domowych opala się węglem Fot. JACEK DOMINSKI/REPORTER
Reklama.
  • Dla większości gospodarstw domowych głównym źródłem ciepła jest węgiel
  • Sezon grzewczy to czas, w którym informacje o tym surowcu są szczególnie przydatne
  • Są różne rodzaje węgla, ale w domach powinno się palić kamiennym
  • Eksperci o węglu

    Ponieważ węgiel od długiego czasu jest topowym tematem, a większość Polaków właśnie nim ogrzewa swoje domy, eksperci Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie zebrali najważniejsze informacje dotyczące tego surowca.

    Charakterystyka została zamieszczona w komunikacie przysłanym do redakcji. Warto się z nią zapoznać, zwłaszcza że sezon grzewczy już się rozpoczął.

    Węgiel – podstawowe informacje

    Węgiel jest paliwem stałym, którego części decydują o przydatności do spalania w danym rodzaju kotła. Są nimi:

  • substancja organiczna
  • substancja mineralna – przekształca się w popiół
  • wilgoć – na jej odparowanie jest zużywana część wygenerowanego ciepła
  • Masz propozycję tematu? Chcesz opowiedzieć ciekawą historię? Odezwij się do nas na kontakt@innpoland.pl

    Rodzaje węgla

    Węgle dzieli się na brunatne, o wysokiej zawartości popiołu, wilgoci, siarki, oraz kamienne. Do ogrzewania domów powinno się używać tych drugich. Węgle kamienne dzieli się na grupy, z których dla odbiorców indywidualnych (do gospodarstw domowych) przeznaczone są takie o niskim stopniu uwęglenia. Ich podtypami są 31, 32 i 33.

    C jak części lotne

    Ich zawartość to najważniejsza cecha przy ocenie i klasyfikowaniu węgla. Mała zawartość części lotnych decyduje o tym, że bryły są mniej reaktywne i trudniej się spalają.

    K jak kaloryczność węgla

    Jej ocenie służą ciepło spalania i wartość opałowa. Ciepło spalania to maksymalna Ilość ciepła, jaką uzyskuje się ze spalania węgla. Ta uzyskiwana w kotłach jest mniejsza i określana przez wartość opałową. Przy węglach opalających domy powinna być większa niż 20 MJ/kg.

    S jak sortyment węgla

    Rodzaj kotła i rozmiar ziaren węgla muszą być dobrze dobrane. Do gospodarstw domowych przeznacza się sortymenty grube, np. groszek, kostka, orzech, o wielkości ziaren 5 ÷ 200. mm). Małe ziarna mają niską kaloryczność, a dużą zawartość wilgoci i siarki.

    S jak spiekalność

    Sprawia, że węgiel się uplastycznia. Zbyt duża jest niepożądana przy węglach energetycznych, bo może spowodować powstawanie spieków na ruszcie.

    Z jak zawartość wilgoci

    Im większa wilgoć, tym mniejsza kaloryczność paliwa. W węglu kamiennym to kilkanaście proc., w brunatnym do 55 proc.

    Z jak zawartość substancji mineralnej

    Wysoki poziom substancji mineralnej obniża kaloryczność, wydajność i sprawność cieplną palenisk oraz generuje większą emisję tlenków siarki. Przez nią mogą się pogarszać warunki pracy palenisk.

    Węgiel, którym nie da się palić

    W innym artykule w INNPoland pisaliśmy o węglu, którym nie da się palić. Mowa o "śmieciach z Australii". Historię Bogdana Królika, przedsiębiorcy z Chrzypska Wielkiego (woj. wielkopolskie) opisał TVN24.

    Węgiel kupił za pośrednictwem polskiej firmy. Okazało się, że nie da się go zapalić nawet palnikiem gazowym. Nagranie, na którym to demonstruje, opublikował w internecie. Królik złożył reklamację dostawcy.

    Czytaj także: