Ceny warzyw oszalały. Na hurtowym w Broniszach rekordzistą jest cebula, która podrożała aż o 263 proc. Na razie nie ma co liczyć na obniżki, ponieważ pogoda jest wyjątkowo niesprzyjająca.
Reklama.
Reklama.
Cebula bije rekordy cen. Marchew też droga
To będzie droga wiosna dla wszystkich miłośników warzyw. Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego w Broniszach, wylicza, że w pierwszym tygodniu kwietnia ceny krajowych warzyw były o 46,8 proc. wyższe niż w tym samym czasie w 2022 r.
Niechlubnym liderem wzrostów cen jest biała cebula. W ciągu roku podrożała aż o 263 proc. Jak podaje portal money.pl, drugą lokatę zajmuje marchew, która jest droższa o 200 proc. niż przed rokiem.
Stopniowo spadają ceny cebuli krajowej i importowanej. Obecnie najczęściej można spotkać cenę rzędu około 63 zł/15 kg i 4,2 zł/kg. Z kolei ceny marchwi (zarówno krajowej, jak i importowanej) cały czas pną się do góry. Kmera wskazuje, że najczęściej spotykana cena to 3,5 zł/kg.
W dalszym ciągu drogie są też krajowe pomidory malinowe (18 zł/kg). Nieco tańsze są te z importu (około 15 zł/kg). Najtańsze są pomidory z Turcji (7 zł/kg). Dokładnie rok temu za krajowe pomidory trzeba było zapłacić o 20 proc. mniej.
Ogórki szklarniowe kosztują obecnie 13 zł/kg. To wzrost o 65 proc. rdr. W pewnym momencie ceny spadły, ale niekorzystna pogoda wywołała kolejne podwyżki. Uśredniając, warzywa importowane, są droższe o 16 proc. niż przed rokiem:
cebula – o 246 proc.,
por – 136 proc.,
marchew – 143 proc.,
papryka czerwona i żółta – 89 proc.
Jednak nie wszystkie warzywa drożeją. Z wyliczeń Kmery wynika, że o 40 proc. potaniały brokuły, a o 60 proc. cukinia.
Dlaczego warzywa są drogie?
Ekspert podkreśla, że pogoda nie sprzyja nowalijkom. W związku z tym będzie ich na Wielkanocmniej, a to oznacza, że będą droższe.
Wszystko przez niekorzystne warunki. – Zimna i ciemna wiosna skutecznie obniżyła plonowanie warzyw spod osłon, co ma odzwierciedlenie w drożejących lub stabilnie wysokich cenach – tłumaczy Kmera.
Mimo tego pierwsze nowalijki już pojawiają się na rynku. Można znaleźć m.in. szpinak, rzodkiewkę czy botwinkę.
Ceny owoców też w górę, ale nie wszystkie
Jednak nie tylko ceny warzyw plądrują portfele Polaków. Drożeją też krajowe owoce. Za jabłka i gruszki trzeba zapłacić o 25 proc. więcej niż w 2022 r. Najczęściej spotyka cena jabłek to 2 zł/kg. Ceny gruszek (odmiany konferencja) dobijają nawet do 7 zł/kg.
Podrożały również owoce importowane, choć nie aż tak jak krajowe (tylko o 3 proc.). Największe wzrosty cen widać w przypadku mandarynek, gruszek, cytryn i grejpfrutów.
Na rynku można już znaleźć truskawki z Grecji, ale nie cieszą się zbyt dużym zainteresowaniem wśród klientów. W związku z tym ich ceny wahają się między 4 a 6 zł/kg. Nie ma zbyt wielu chętnych również na arbuzy, więc ich ceny spadły do 4,5 zł/kg.
Masz propozycję tematu? Chcesz opowiedzieć ciekawą historię? Odezwij się do nas na kontakt@innpoland.pl
Droga żywność to droga Wielkanoc
Z najnowszego szybkiego szacunku Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wynika, że inflacja w marcu 2023 r. wyniosła 16,2 proc. rdr. i 1,1 proc. mdm. Żywność i napoje bezalkoholowe podrożały o 24 proc. rdr.
Wystarczy wybrać się na świąteczne zakupy, aby przekonać się na własne oczy, jak podrożała żywność. Redakcja INNPoland.pl przygotowała własny koszyk wielkanocny z 10 produktami i najtańszy kosztował około 80 zł. Z Barometru Providenta wynika, że statystyczny Polak wyda na tegoroczną Wielkanoc 600 zł, czyli o 64 zł więcej niż w 2022 r.