Nowa sieć restauracji w Polsce
Latem na polskim rynku kulinarnym odbędzie się niezwykła premiera. Sieć włoskich restauracji L'Osteria otworzy u nas pierwszy lokal: w warszawskim Centrum Praskim Koneser. I na jednym się nie skończy. Horeca Trends podaje, że w ciągu pięciu lat ma ich być już dziesięć. Restauracja ugości 170 osób, a latem do dyspozycji będzie również 100 miejsc w ogródku.
Co w menu L'Osterii?
Spójrzmy więc do menu włoskiej restauracji. Na stronie internetowej L'Osterii możemy przeczytać, że są w nim:
Niemiecko-włoska L'Osteria
W grudniu 2022 r. firma podpisała umowę z Adamem Mularukiem z Atena Capital, aby wprowadzić niemiecką markę na polski rynek. Ale na Polsce się nie skończy. W 2023 r. L'Osteria chce otworzyć łącznie 22 nowe restauracje.
"Z dużym optymizmem patrzę w przyszłość i na rozwój gastronomii w Polsce. L'Osteria jest marką o dużym potencjale, oferującą niesamowite dania i produkty kuchni włoskiej w przystępnych cenach" – mówi Adam Mularuk, którego cytuje Horeca Trends.
Mirko Silz
dyrektor generalny FR L’Osteria SE
Nowe burgerownie
O wejściu do Polski innych gastronomicznych marek pisaliśmy w innym artykule w INNPoland. Już w styczniu było wiadomo, że zostanie u nas otwarty fast food Popeyes Louisiana Kitchen. Amerykańska sieć ma w ofercie burgery, frytki, dipy, lody czy shake'i.
To nie wszystko. Nowym graczem wśród fast foodów będzie Także Master Burger, który w Czechach działa od 20 lat, a w Ukrainie od dwóch. Jego pierwszy polski lokal zostanie otworzony w warszawskim Blue City. Poza burgerami zamówimy w nim przystawki, nuggetsy albo ciastka.