INNPoland_avatar

Jak nie robaki, to mięso z probówki. Ta wiadomość zdenerwuje prawaków

Konrad Bagiński

29 czerwca 2023, 12:29 · 3 minuty czytania
Nie pochodzi z zabitego zwierzęcia, zostało stworzone w fabryce. Proces produkcji jest 20 razy szybszy, niż hodowla zwierzęcia i jego ubicie. Zużywa też śladowe ilości wody, produkcja prawie nie generuje gazów cieplarnianych. Dobre wieści dla ziemi, złe dla tradycjonalistów: najpierw robaki, teraz mięso z probówki...


Jak nie robaki, to mięso z probówki. Ta wiadomość zdenerwuje prawaków

Konrad Bagiński
29 czerwca 2023, 12:29 • 1 minuta czytania
Nie pochodzi z zabitego zwierzęcia, zostało stworzone w fabryce. Proces produkcji jest 20 razy szybszy, niż hodowla zwierzęcia i jego ubicie. Zużywa też śladowe ilości wody, produkcja prawie nie generuje gazów cieplarnianych. Dobre wieści dla ziemi, złe dla tradycjonalistów: najpierw robaki, teraz mięso z probówki...
Do wyprodukowania tej pysznie wyglądającej piersi z kurczaka nie trzeba było zabijać kurczaka. Mięso powstało w fabryce Future Meat Technologies/Ferrari Press/East News
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Mięso "hodowane w laboratorium" zostało dopuszczone do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych. Upside Foods i Good Meat, dwie firmy, produkujące mięso komórkowe, uzyskały zgodę Departamentu Rolnictwa USA na rozpoczęcie produkcji swoich produktów białkowych.


Good Meat, którego właścicielem jest producent roślinnych substytutów jaj Eat Just, powiedział, że produkcja rozpoczyna się natychmiast. Mięso komórkowe hodowane w gigantycznej kadzi, podobnej do takich, które można znaleźć w browarze.

Firma przypomina, że w marcu otrzymała list od Food and Drug Administration. Administracja stwierdziła, że sprzedaż produktu w Stanach Zjednoczonych jest bezpieczna. FDA wydała podobny list Upside Foods w listopadzie zeszłego roku. Powstający dopiero sektor mięsa komórkowego jest nadzorowany zarówno przez USDA, jak i FDA.

Good Meat, która sprzedaje swoje produkty w Singapurze, reklamuje swój produkt jako "mięso bez uboju", co jest bardziej humanitarnym podejściem do jedzenia mięsa. Warto zauważyć, że właśnie Singapur był pierwszym krajem na świecie, który zezwolił na sprzedaż mięsa komórkowego. USA są drugim.

Zwolennicy tego produktu mają nadzieję, że mięso komórkowe pomoże walczyć ze zmianami klimatycznymi poprzez zmniejszenie zapotrzebowania na tradycyjną hodowlę zwierząt, która emituje gazy cieplarniane i niszczy glebę.

Firma wcześniej ogłosiła, że współpracuje z szefem kuchni i restauratorem José Andrésem, aby dostarczać swoje produkty do restauracji w Waszyngtonie. Wraz ze wzrostem produkcji Good Meat może rozważyć współpracę z innymi restauracjami lub rozpoczęcie sprzedaży detalicznej. Skala jest więc na razie stosunkowo niewielka.

Założycielka i dyrektor generalna Upside, Uma Valeti, nazwała zatwierdzenie produktu "wielkim krokiem naprzód w kierunku bardziej zrównoważonej przyszłości", dodając, że "fundamentalnie zmieni sposób, w jaki mięso trafia na nasz stół".

Upside Foods planuje wprowadzić swój produkt w Bar Crenn, restauracji w San Francisco, ale nie podano jeszcze daty premiery. To powinno pomóc firmie dowiedzieć się więcej o tym, co szefowie kuchni i goście sądzą o mięsie komórkowym. Docelowo firma planuje nawiązać współpracę z innymi restauracjami i udostępnić swoje produkty w supermarketach.

Czym jest mięso komórkowe?

Prace nad produkcją mięsa w laboratorium trwają na całym świecie. Działająca w Izraelu firma Future Meat Technologies zapewnia, że może produkować mięso kurczaków, wieprzowinę i jagnięcinę, bez użycia surowicy zwierzęcej lub modyfikacji genetycznych. Zamierza też uruchomić produkcję wołowiny.

Proces ten umożliwia szybkie cykle produkcyjne, około 20 razy wydajniejsze niż w przypadku tradycyjnej hodowli zwierząt. Technologia opiera się na szybkiej, naturalnej proliferacji komórek tkanki łącznej rosnących w fermentorach ze stali nierdzewnej, które w sposób ciągły usuwają produkty przemiany materii w celu utrzymania stałego środowiska fizjologicznego.

Mięso składa się z linii komórek zwierzęcych, które rosną w nieskończoność bez żadnych modyfikacji genetycznych. Eliminuje to konieczność uboju zwierząt i zapewnia, że produkty są wolne od GMO.

Proces produkcyjny wolny od hodowli i zabijania generuje 80 proc. mniej gazów cieplarnianych i zużywa o 99 proc. mniej gruntów i o 96 proc. mniej słodkiej wody niż tradycyjna produkcja mięsa.