INNPoland_avatar

Nowalijki już zalały stragany. Jak wyglądają ich ceny? Sprawdziliśmy

Sebastian Luc-Lepianka

17 kwietnia 2024, 12:02 · 2 minuty czytania
Sezon na nowalijki, czyli świeże, młode warzywa, zaczął się w tym roku wcześniej i możemy je już kupić na rynku hurtowym. Zawdzięczamy to dobrej pogodzie, a czy towarzyszą temu równie dobre ceny? Sprawdziliśmy.


Nowalijki już zalały stragany. Jak wyglądają ich ceny? Sprawdziliśmy

Sebastian Luc-Lepianka
17 kwietnia 2024, 12:02 • 1 minuta czytania
Sezon na nowalijki, czyli świeże, młode warzywa, zaczął się w tym roku wcześniej i możemy je już kupić na rynku hurtowym. Zawdzięczamy to dobrej pogodzie, a czy towarzyszą temu równie dobre ceny? Sprawdziliśmy.
Ile kosztują młode warzywa? Fot. Marek Bazak/East News
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Na początku kwietnia cieszyliśmy się praktycznie letnią pogodą. To sprawiło, że już teraz na straganach i w sklepach pojawiły się pierwsze nowalijki. Ja prezentują się ich ceny? Zaskakująco korzystnie!


Ceny za nowalijki

Na początku sezonu możemy liczyć m.in. botwinkę, rzodkiewkę, pomidory, szczaw, szpinak, szparagi i rabarbar. Pojawiły się też ogórki gruntowe spod osłon. Eksperci na łamach portalu branżowego "Wieści Rolnicze" zauważyli, że ceny wprawdzie zaczęły się wysoko, ale obecnie "szybują w dół". Jest to wywołane również wybuchem podażowym.

Specjaliści przypominają również, że standardowo jak co roku podrożeją warzywa z ubiegłorocznych zbiorów. Dotknie to głównie warzyw korzeniowych i kapustnych.

Tak wyglądają ceny wybranych krajowych warzyw na rynku spożywczo-hurtowym w warszawskich Broniach, stan na 17.04.2024:

  • botwinka 2,50 - 3,50 zł za pęczek,
  • ogórek gruntowy 7,50 - 10 zł za kg,
  • pomidor 5 - 11 zł za kg,
  • rzodkiewka 1,10 - 1,55 zł za pęczek,
  • rabarbar 5,50 - 7 zł za kg,
  • szparagi 18 - 32 zł za kg,
  • szpinak 7 - 9 zł za kg.

Ceny warzyw krajowych i importowanych spadają

W przedświąteczny tydzień mogliśmy już cieszyć się spadkiem cen za owoce i warzywa krajowe, jak i importowane.

Na podstawie cen na rolno-spożywczym rynku hurtowym w Broniszach koło Warszawy, w tygodniu przedświątecznym ceny krajowych warzyw były średnio tańsze o około 10,5 proc.

Podrożały za to krajowe owoce - średnio o 30,9 proc. Droższe są też ziemniaki Irga (o 90 proc.) i orzechy laskowe (o 75 proc.).

Ekspert wśród droższych krajowych produktów wymienił także: pomidory malinowe (15-20 zł za kilogram), pieczarki i jabłka.

Owoce z importu były tańsze średnio o 17,5 proc., z rekordem truskawek - kosztowały mniej o ok. 39 proc., sporo importuje się ich z Grecji. W tej chwili ich cena na rynku w Broniszach wynosi już 10-14 zł za kilogram. Duże dostawy mają jednak utrzymać się aż do czerwca.

Co z VAT na żywność?

Przejściowe obniżenie VAT-u było jednym z elementów tzw. tarcz antyinflacyjnych, które nie obniżają inflacji, ale czynią ją łatwiejszą do zniesienia dla obywateli. Stawka 0 proc. VAT na podstawowe produkty żywnościowe obowiązywała od 1 lutego 2022 roku.

Spodziewamy się wzrostu cen w naszych koszykach… ale nie od razu. Duże sieci handlowe, w tym wojujące ze sobą Lidl i Biedronka, zapowiedziały zamrożenie stawki VAT na żywność. Czyli, że utrzymają ceny tysięcy produktów na poziomie przed 1 kwietnia 2024 roku. Nie będzie trwało to wiecznie, ale być może pomoże rozłożyć w czasie wzrost cen.

Resztę artykułu o stawce VAT i zmianach od 1 kwietnia przeczytacie na INNPoland.

Czytaj także: https://innpoland.pl/205505,zmiany-od-kwietnia-powrot-stawki-vat-5-proc-na-zywnosc-i-nizsze-emerytury