
Miliony na jachty i solaria z Krajowego Planu Odbudowy wzburzyły opinię publiczną. Po fali kontrowersji wokół dotacji dla branży HoReCa, Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej ogłasza wyniki kontroli. Wstrzymano przekazanie prawie 3 mln zł.
W trakcie konferencji prasowej w piątek 19 września Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej ogłosiło wyniki kontroli dotacji z Krajowego Planu Odbudowy dla branży HoReCa. Wstrzymano przekazanie przedsiębiorcom prawie 3 mln zł.
Kilkanaście przypadków nieprawidłowości w dotacjach dla branży HoReCa
Przypomnijmy, że w sierpniu ogłoszone zostały wyniki naboru wniosków do Krajowego Planu Odbudowy z branży HoReCa (Hotele, Restauracje, Catering), które wzbudziły ogromne kontrowersje. Opinia publiczna wskazywała na często absurdalne wnioski, według których unijne pieniądze z programu odbudowy miały trafiać na jachty, ekspresy do kawy czy solaria.
W odpowiedzi MFiPR zleciło kontrole dotychczas zawartych umów z KPO.
"[W branży HoReCa] odbyło się 161 kontroli i stwierdzono 16 przypadków nieprawidłowości, w efekcie rozwiązaliśmy 6 umów, co de facto oznacza skasowanie dotacji. W ten sposób dotacje zostały skasowane na prawie 3 mln zł" – mówiła ministra Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, szefowa MFiPR, cytowana przez "Interię".
Ministra porównała KPO do innych środków unijnych. Zaznaczyła, że od kiedy te zaczęły być wydatkowane w Polsce, odbyło się blisko 12 tys. kontroli. W ramach KPO takich kontroli przeprowadzono już 1159. Współczynnik nieprawidłowości przy środkach unijnych ma w naszym kraju wynosić 0,1 proc. Przy KPO to zaledwie 0,005 proc.
Wiceminister Szyszko: "Czy realizacja tego programu w roku 2024 i 2025 jest optymalna? Absolutnie nie"
O aferze KPO rozmawiałem w sierpniu z wiceministrem funduszy i polityki regionalnej Janem Szyszko. Tłumaczył on wówczas szczegóły dofinansowywania branży HoReCa z planu odbudowy.
Wiktor Knowski, INNPoland: Po co dofinansowywać branżę HoReCa tyle lat po pandemii? Przecież wiadomo, że ci przedsiębiorcy, którzy ją przetrwali, mają ugruntowaną pozycję i teraz już nie potrzebują tego wsparcia.
Wiceminister Jan Szyszko: Krajowy Plan Odbudowy jest częścią Funduszu Odbudowy, który jest przedsięwzięciem Unii Europejskiej i miał dźwignąć europejską gospodarkę po pandemii. Stąd wiele inwestycji w ramach tego funduszu – nie tylko w Polsce – było nastawione na podniesienie z kolan sektorów, które w pandemii szczególnie ucierpiały. Branża HoReCa niewątpliwie do nich należała. Czy realizacja tego programu w roku 2024 i 2025 jest optymalna? Absolutnie nie.
Natomiast gdyby nie dwuletnie zablokowanie Krajowego Planu Odbudowy motywowane partykularnym interesem partyjnym, to moglibyśmy mówić o realizacji tych inwestycji dużo wcześniej. To nie zostało zrobione. W tym momencie specjalne traktowanie akurat tej branży, w planie, który byłby przygotowywany dzisiaj na dzisiejsze potrzeby, nie miałoby uzasadnienia.
Jednak pamiętajmy, że w 2023 roku rząd PiS zrewidował tę inwestycję z Komisją Europejską, wykorzystując tę jedną możliwość na zmianę inwestycji w ramach KPO. My nie mieliśmy już tej możliwości.
Zobacz także
