Bierzesz do pracy jedzenie w plastikowym pojemniku? Lepiej go wyrzuć

Konrad Bagiński
Plastikowe pojemniki na żywność to sama wygoda – wiele osób pakuje w nie jedzenie sobie i swoim pociechom. To niestety błąd. Naukowcy ostrzegają szczególnie przed trzymaniem w nich jedzenia dla dzieci. Nie należy też myć ich w zmywarce i podgrzewać w mikrofalówce.
Plastikowe pojemniki na żywność mogą być groźne dla zdrowia dolgachov / 123RF
W opublikowanym właśnie raporcie lekarze z Amerykańskiej Akademii Pediatrii ostrzegli przed substancjami chemicznymi m.in. w materiałach do pakowania żywności.

Okazuje się, że zawierają one sporo związków, które nie są obojętne dla zdrowia dzieci. To bisfenole (w tym niesławne BPA), ftalany, perfluoroalkilowe związki chemiczne, nadchlorany, azotany i sztuczne barwniki spożywcze.

Pediatrzy podkreślają, że mogą one sprzyjać lub mieć wpływ na rozwój takich chorób i zaburzeń, jak otyłość, zespół deficytu uwagi i nadpobudliwości psychoruchowej. Mogą także powodować nieprawidłowy rozwój mózgu oraz zmniejszać masę mięśniową i wytrzymałość kości. Pediatrzy mówią także o autyzmie, ale nie precyzują, jak plastik mógłby na niego wpływać.


Uwalnianiu groźnych substancji sprzyja mycie pojemników w zmywarce oraz podgrzewanie ich w kuchence mikrofalowej.

Lekarze zalecają używanie szklanych i metalowych pojemników na żywność. Są one również trwalsze od plastikowych.