Sezon na kiszenie ogórków w pełni, a tu taka niespodzianka. Salmonella w znanej przyprawie

Konrad Bagiński
Główny Inspektor Sanitarny zdecydował o wycofaniu z obrotu partii białej gorczycy marki Prymat. Znaleziono w niej pałeczki salmonelli. Używanie tej przyprawy grozi zatruciem pokarmowym, szczególnie niebezpiecznym dla dzieci.
W partii gorczycy marki "Prymat" wykryto salmonellę Foto: Pancrat / Wikipedia
Bakterie Salmonella Typhimurium znaleziono w produkcie „Gorczyca biała cała” 30 g marki Prymat. Numer felernej partii to partii 1298133, zaś data minimalnej trwałości to maj 2022 roku.

Bakterie wykryto w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej w 4 z 5 badanych próbkach produktu. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Gorczycy używamy najczęściej do kiszonek i marynowania – ogórków, mięs i innych warzyw. Jest przy tym głównym składnikiem musztardy.

Bakterie salmonelli powodują zatrucia. Pierwsze objawy mogą pojawić się już 8 godzin po zjedzeniu skażonego posiłku, najczęściej jednak jest to okres 18 – 24 godzin. U osób zakażonych pojawia się ból brzucha, głowy, wymioty i biegunka, może im towarzyszyć podwyższona temperatura.


Co zrobić w przypadku zatrucia?
Organizm na ogół sam sobie daje radę z bakteriami, ale problemy żołądkowe możemy mieć nawet 2 – 3 dni. Trzeba uważać na to, by się nie odwodnić. Jeśli objawy są ciężkie i nie ustępują, trzeba koniecznie trzeba zgłosić się do lekarza.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęły działania w celu ustalenia miejsc dystrybucji kwestionowanej partii produktu i wycofania jej z obrotu. Firma Prymat Sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu firmy.

Producent zaprasza wszystkich klientów, którzy dokonali zakupu gorczycy ze wskazanym w komunikacie numerem partii i mają jakiejkolwiek pytania, do kontaktu telefonicznego pod numerem (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. Firma zapewnia, że każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie.

Do tej pory najgłośniejszą aferą z salmonellą było wykrycie bakterii z tej rodziny w ciastach serwowanych w popularnej sieci Green Caffe Nero.