W to lato nie najemy się tanimi owocami i warzywami. Winna jest nie tylko pandemia

Patrycja Wszeborowska
Ceny jak z kosmosu za truskawki czy czereśnie? Nie tylko. Jak wynika z najnowszych danych, największe wzrosty odnotowała cena jabłek, która podskoczyła aż o 94 proc. To jednak nie koniec - droższe są również inne owoce i warzywa.
W tym roku owoce i warzywa nie będą tanie. Fot. Michał Bedner / Agencja Gazeta

Drogie warzywa i owoce

Owoce są droższe średnio o 22 proc., a warzywa o 8 proc. w skali roku – tak wynika z najnowszych danych GIS, które przywołuje portal next.gazeta.pl. Ogromną zwyżkę zanotowały jabłka, co jest wynikiem niewielkich zeszłorocznych zbiorów i małej ilości tych owoców pozostałych w chłodniach, jak również niższym importem jabłek z zagranicy z powodu pandemii i zamkniętych granic.

Gruszki z kolei podrożały o 31 proc., pomarańcze - o 28 proc., a cytryny i arbuzy o 20 proc. O kilkanaście proc. droższe są również mandarynki i winogrona. Niewielką obniżkę widać jedynie w cenie bananów i grejpfrutów - o 1-2 proc.


Niestety, nic nie wskazuje na to, by w tegorocznym sezonie ceny polskich warzyw i owoców się obniżyły. Jak tłumaczy portalowi Agnieszka Wilska, współwłaścicielka gospodarstwa sadowniczego, nawet jesień nie przyniesie obniżek.

– Cena wywindowała w górę również przez suszę. Kolejnym problemem są bardzo zimne noce, z którymi mamy do czynienia tej wiosny. Sadownicy już zaobserwowali spadanie zawiązków z drzew lub zniekształcone owoce, które się zawiązują. Mamy świadomość tego, że przełoży się to na niższy plon w nowym sezonie – wyjaśnia sadowniczka.

Tańsze mięso i produkty mleczarskie

Niektóre produkty żywnościowe jednak potanieją. Jak pisaliśmy w INNPoland.pl, ze względu na problemy z eksportem oraz słabszą sprzedaż produktów do sektora hotelarskiego i gastronomicznego, spodziewana jest obniżka cen przede wszystkim takich produktów jak: mięso i wyroby drobiowe, mięso wołowe, produkty mleczarskie oraz cukiernicze.