Naukowcy odkryli niezwykłą zależność. To jedzenie postarza komórki w organizmie

Grzegorz Koper
To, że wysoko przetworzona żywność szkodzi naszemu zdrowiu, nie jest tajemnicą. Jednak dopiero teraz zauważono jej związek ze starzeniem się komórek w naszym organizmie.
Wysoko przetworzona żywność przyśpiesza starzenie się komórek. Fot. 123rf.com

Niezdrowe jedzenie a starość

Badacze z Uniwersytetu Nawarry w hiszpańskiej Pampelunie opublikowali w The American Journal of Clinical Nutrition artykuł pokazujący, że spożywanie co najmniej trzech posiłków złożonych z żywności wysoko przetworzonej zwiększa ryzyko skracania telomerów u osób w podeszłym wieku.

Telomery to części chromosomów zlokalizowane na ich końcach. Ulegają skróceniu przy każdym podziale komórki. Gdy odpowiednio się skurczą, to wtedy komórka przestaje się dzielić. Jest to jeden z procesów składających się na starzenie komórkowe.


Naukowcy sprawdzili 886 osób (645 mężczyzn i 241 kobiet) w wieku od 57 do 91 lat. Spostrzeżono, że badani, którzy spożywali najwięcej wysoko przetworzonej żywności dwa razy częściej ryzykowali posiadaniem krótszych telomerów od osób jadających takie produkty rzadziej.

Dotychczas alarmowano, że niezdrowa żywność przyczynia się do m.in.: otyłości, problemów kardiologicznych czy hormonalnych. Tego typu choroby mogły powodować złe samopoczucie, kiepską kondycję organizmu lub nawet przedwczesną śmierć. Dopiero tym razem badacze wykazali bezpośredni związek pomiędzy starzeniem się komórek, a niezdrowym jedzeniem.

Jak rozpoznać wysoko przetworzoną żywność?

To produkty, które zostały poddane obróbce przemysłowej. W skrócie: im więcej dzieje się z jedzeniem przed jego podaniem na stół, tym bardziej jest ono przetworzone. Na przykład kukurydza jest produktem nieprzetworzonym (ewentualnie przetworzonym w niewielkim stopniu), przetworzona jest mąka kukurydziana. Natomiast już czipsy z niej powstałe są zaliczane do produktów wysoko przetworzonych.

Siostrzane NaTemat.pl opisywało jak tego typu jedzenie może wywołać efekt uzależnienia. Okazało się, że wysoko przetworzona żywność częściej wywołuje efekt podobny do twardych narkotyków, w porównaniu z nieprzetworzonymi pokarmami, takimi jak pszenica, ryby czy inne zdrowe i „nudne” jedzenie.