Uważaj na to, co chwytasz ze sklepowej półki! UE właśnie uznała suszone larwy za żywność
Batonik energetyczny z suszonymi larwami mącznika? Choć dziś dla wielu Europejczyków brzmi to jak przepis na dłuższą wizytę w toalecie przy niezbyt przyjemnych odgłosach konwulsji, wkrótce może stać się dla nas normalnością. A to dlatego, że Unia Europejska dopuściła właśnie możliwość powszechnej produkcji tych robaczków jako produktu spożywczego.
Wartości odżywcze owadów
Spokojnie, w naszym jedzeniu nie będzie całych owadów - trafią one do produktów w formie suszonej, zmielonej mączki. I to bardzo wartościowej - bo, jak zauważa „Fakt”, larwy dostarczają dużo wapnia, żelaza i cynku.Jak pisaliśmy w INNPoland.pl, owady są świetnym źródłem białka i tłuszczów. Zawartość białka w owadach jest kilka razy wyższa niż np. w popularnym u nas mięsie z kurczaka. Motyle, chrząszcze, a nawet zwykłe muchy w 80 proc. składają się z białka. Oprócz tego mięso owadów jest bardzo bogate w witaminy z grupy B i K.
– Nasza komisja uznała, że spożywanie tego gatunku jest bezpieczne dla ludzi. Rozpatrywaliśmy użycie tej nowej żywności jako składnika ciasteczek, makaronów, dań z roślin strączkowych czy batonów energetycznych – wyjaśniał decyzję UE Ermolaos Ververis, ekspert Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.
W kolejce jest 14 kolejnych wniosków o oficjalne dopuszczenie żywności dla ludzi, m.in. szarańczy czy świerszczy. Tych, którzy wciąż się wzdrygają na myśl o owadach na europejskich półkach z żywnością, może przekonać fakt, że produkcja owadziej żywności jest o wiele bardziej ekologiczna i szybsza od tradycyjnej mięsnej.
Lody z larw
Co ciekawe, zastosowanie owadów w żywności może przyjąć również formę „luksusową”. Jakiś czas temu pisaliśmy w INNPoland o strupie Gourment Grubb z RPA, który produkuje lody ze zblendowanych owadzich larw. Cena za jeden kubełek tego przysmaku to w przeliczeniu na polską walutę ok. 16 złotych.Czytaj też: Produkują lody ze zmielonych owadów. "Larwie mleko" ma lekko ziemisty posmak