Komisja Europejska: produkty, które trafiają do Polski, smakują inaczej. Coca-Cola wyraźnie słodsza

Redakcja INNPoland
Komisja Europejska przeprowadziła badania jakości produktów spożywczych, oferowanych przez międzynarodowych producentów. Sprawdziła tym samym, jak różni się ta jakość w zależności, do jakiego kraju dostarczane są produkty. Okazuje się, że te, które trafiają do Polski, czasami smakują inaczej.
Coca-Cola w Polsce jest słodsza niż np. na Łotwie. wdnet / 123 RF
Jak donosi Deutsche Welle, badanie skupia się 20 produktach, których skład różni się w zależności od tego, na jaki rynek trafiają. Skład ten ma konsekwencje w wyraźnych różnicach w smaku, konsystencji i wyglądzie.

O jakich produktach tu mowa? Pierwszym z brzegu przykładem jest Coca-Cola. Wersja, która trafia na polski rynek, jest wyraźnie słodsza, niż wersja, która trafia np. na Łotwę. Ma też “mocniejszy i intensywniejszy smak".

Innym jest np. piwo Desperados. Według KE to, które trafia do Polski, jest bardziej gorzkie niż w Czechach, Włoszech, Holandii i Niemczech.


Natomiast herbata FuzeTea o smaku brzoskwini i hibiskusa w Niemczech jest jasnożółta, a w Polsce ciemnobrązowa.

Komisja Europejska zamierza walczyć z tego rodzaju postępowaniem producentów i zadeklarowała, że w bieżącym roku przeznaczy milion euro na wsparcie organizacji konsumenckich w badaniu jakości produktów.

To koniec czipsów, jakie znamy

Komisja Europejska wzięła się także za składy produktów zawierających niezdrowe tłuszcze trans. W życie wchodzą właśnie nowe przepisy, które ograniczają znacząco ilość dozwolonych do spożycia tego rodzaju tłuszczów. Od 2 kwietnia ich maksymalna zawartość to 2 g na 100 g tłuszczu.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) twierdzi, że duże czy regularne spożycie tłuszczów trans skutkuje rocznie śmiercią pół miliona ludzi na całym świecie. Szkodzą one sercu, wzmagają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy typu 2.