Masz parówki tej popularnej marki? GIS: są zanieczyszczone niebezpiecznymi bakteriami
GIS ostrzegł, że popularna marka parówek z sieci sklepów Lidl została zakażona chorobotwórczymi bakteriami Listeria monocytogenes. Wywołują one listeriozę, szczególnie niebezpieczną dla kobiet w ciąży i noworodków. Jeśli kupiliście ostatnio parówki, warto sprawdzić opakowanie.
GIS: Parówki Pikok z Lidla zarażone bakteriami
GIS ostrzegł, że partia parówek Sokołów Pikok Pure parówki z szynki 250g została zanieczyszczona bakteriami Listeria monocytogenes. Spożycie ich może prowadzić do rozwinięcia się listeriozy. Produkt dostępny był w sklepach Lidl.Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt – czytamy na stronie GIS.
Szczegóły produktu:
- Nazwa produktu: Pikok Pure parówki z szynki, opakowanie 250g;
- Numer partii: 11031;
- Numer serii: Seria C: 10349134;
- Termin przydatności do spożycia: 04.05.2021;
- Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie, ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny 20134001;
- Dystrybucja produktu do sieci sklepów Lidl w Polsce.
Na te parówki trzeba uważać.•Fot. GIS
Salmonella na skorupkach jaj
Zaledwie wczoraj informowaliśmy INNPoland.pl o kolejnym niebezpieczeństwie związanym z żywnością.Z rynku wycofano partię jajek z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski – poinformował Główny Inspektor Sanitarny. Konsumenci powinni zachować ostrożność, gdyż na skorupkach wykryto pałeczki salmonelli.
GIS apeluje do konsumentów, którzy kupili feralne jajka o zachowanie ostrożności: ponieważ salmonella wykryta została na skorupkach, bakterie mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie przez kontakt z zanieczyszczonymi jajami.
Jak czytamy, część dostaw została zwrócona do producenta po otrzymaniu ostrzeżenia od hurtowni, w której pobrano próbki do badań.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej INNPoland.pl