Groźne bakterie w parówkach z Biedronki. Lepiej sprawdź, czy nie masz ich w lodówce
Z rynku wycofano partię sprzedawanych w Biedronce parówek z szynki. GIS ostrzega, że wykryto w nich bakterie Listeria monocytogenes, które mogą powodować bardzo groźną chorobę.
Numer feralnej partii to 10971, pochodzi ona z serii C: 09749229. Termin przydatności do spożycia skażonych parówek to 01.05.2021.
Co to jest listerioza?
Bakterie Listeria monocytogenes mogą powodować rzadką, ale niezwykle groźną chorobę znaną jako listerioza. Do zakażenia najczęściej dochodzi drogą pokarmową poprzez spożycie zainfekowanych produktów spożywczych.Listerioza jest najbardziej niebezpieczna dla kobiet w ciąży i to właśnie w tej grupie zdarza się najczęściej (ciężarne stanowią około 27 proc. wszystkich przypadków infekcji). Choroba może doprowadzić m.in. do poronienia lub wrodzonej listeriozy u noworodka. Groźna jest także dla niemowląt, osób starszych, a także wszystkich, którzy mają niesprawny system immunologiczny i obniżoną odporność np. ze względu na choroby przewlekłe itp.
Jeśli nie uda się w porę zdiagnozować listeriozy, choroba może doprowadzić m.in. do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenia mózgu, zapalenia wsierdzia, a nawet sepsy. W około 20-30 proc. przypadków może być śmiertelna (zgony zdarzają się częściej niż z powodu salmonelli czy Clostridium botulinum).
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej INNPoland.pl