29 lat temu otwarto pierwszy McDonald's w Polsce. Zobacz, ile kosztował wtedy Big Mac

Aleksandra Jaworska
Pierwszy lokal sieci McDonald's w Polsce zaczął działalność dokładnie 17 czerwca 1992 r. o godz. 8:00 rano. Restaurację, która już nie istnieje, otwarto w Warszawie w szklanym budynku obok Sezamu na rogu Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej.
Pierwszy McDonald's w Polsce został otwarty 9 czerwca 1992. Fot. Piotr Wójcik / Agencja Gazeta

Otwarcie Polski na zachodni świat

Otwarcie pierwszego lokalu amerykańskiej sieci nad Wisłą było wielkim wydarzeniem, nie tylko pod względem politycznym, ale też gospodarczym i kulturowym. W pierwszym dniu w restauracji gościły znane osoby, m.in. Agnieszka Osiecka i Kazimierz Górski.

Wstęgę przecinał sam Jacek Kuroń, ówczesny minister pracy i polityki społecznej. W ciągu kilkunastu godzin nową restaurację odwiedziło ponad 45 tys. osób - Z wynikiem 13 304 Polacy ustanawiają rekord świata w liczbie transakcji w dniu otwarcia - podaje firma na swojej stronie.

Pierwszy raz po Big Maca

Jak informowała "Wyborcza" w 1992 r. mleko w warszawskim lokalu pochodziło z warszawskiej Woli, napoje z gdyńskiej rozlewni Coca-Coli, soki z Hortexu, sałata z Jeleniej Góry. Z kolei mięso dowożono z Niemiec, a frytki z moskiewskiej restauracji McDonald’s.


Polacy ruszyli jednak głównie po Big Maca. Jak podaje serwis Business Insider, słynny burger kosztował 29 lat temu jedną piątą obecnej swojej ceny, czyli ok. 2,50 zł. Zresztą współcześnie podrożały nie tylko słynne burgery. Dziś za Big Maca trzeba zapłacić 13,90 zł, małe frytki kosztują 7,60 zł, a shake - 5,90 zł. Lokal przy Sezamie został zamknięty w 2014 roku, bo budynek w którym się mieścił, został zburzony. Amerykańska sieć otworzyła jednak restaurację tuż obok - na parterze bloku mieszkalnego też mieszczącego się na rogu Świętokrzyskiej i Marszałkowskiej.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej INNPoland.pl