29 lat temu otwarto pierwszy McDonald's w Polsce. Zobacz, ile kosztował wtedy Big Mac
Pierwszy lokal sieci McDonald's w Polsce zaczął działalność dokładnie 17 czerwca 1992 r. o godz. 8:00 rano. Restaurację, która już nie istnieje, otwarto w Warszawie w szklanym budynku obok Sezamu na rogu Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej.
Otwarcie Polski na zachodni świat
Otwarcie pierwszego lokalu amerykańskiej sieci nad Wisłą było wielkim wydarzeniem, nie tylko pod względem politycznym, ale też gospodarczym i kulturowym. W pierwszym dniu w restauracji gościły znane osoby, m.in. Agnieszka Osiecka i Kazimierz Górski.Wstęgę przecinał sam Jacek Kuroń, ówczesny minister pracy i polityki społecznej. W ciągu kilkunastu godzin nową restaurację odwiedziło ponad 45 tys. osób - Z wynikiem 13 304 Polacy ustanawiają rekord świata w liczbie transakcji w dniu otwarcia - podaje firma na swojej stronie.
Pierwszy raz po Big Maca
Jak informowała "Wyborcza" w 1992 r. mleko w warszawskim lokalu pochodziło z warszawskiej Woli, napoje z gdyńskiej rozlewni Coca-Coli, soki z Hortexu, sałata z Jeleniej Góry. Z kolei mięso dowożono z Niemiec, a frytki z moskiewskiej restauracji McDonald’s.Polacy ruszyli jednak głównie po Big Maca. Jak podaje serwis Business Insider, słynny burger kosztował 29 lat temu jedną piątą obecnej swojej ceny, czyli ok. 2,50 zł. Zresztą współcześnie podrożały nie tylko słynne burgery. Dziś za Big Maca trzeba zapłacić 13,90 zł, małe frytki kosztują 7,60 zł, a shake - 5,90 zł.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej INNPoland.pl