Cena młodych ziemniaków z Polski jest astronomiczna. Cztery razy drożej niż rok temu

Maria Glinka
10 maja 2023, 11:13 • 1 minuta czytania
Na rynku hurtowym w Broniszach pojawiły się już pierwsze polskie ziemniaki. Ceny są jednak astronomiczne. Za krajowe warzywo trzeba zapłacić aż cztery razy więcej niż rok temu. 100 zł wystarczy na zakup zaledwie około 5 kg ziemniaków.
Wysokie ceny pierwszych polskich ziemniaków (zdj. ilustracyjne). Fot. Marek Bazak/East News
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Ile kosztują polskie ziemniaki? Majątek za kilogram warzyw

Rozpoczyna się sezon na polskie owoce i warzywa. Na największej giełdzie rolniczej pod Warszawą – w Broniszach, są już w sprzedaży pierwsze młode ziemniaki z krajowych upraw.


Jednak ceny są czterokrotnie wyższe niż rok temu. Jak donosi "Wprost", za 1 kg popularnej Irgi trzeba zapłacić w hurcie 15-18 zł. Ceny detaliczne są wyższe o kilka złotych.

Klienci są zaskoczeni taką drożyzną. Za 100 zł można bowiem kupić zaledwie ok. 5 kg ziemniaków. Jednak sprzedawcy uspokajają, że to dopiero początek polskich ziemniaków. – To dopiero pierwsze sztuki, one zawsze są drogie. Niedługo będą kosztowały 10 zł za kilogram – przyznał jeden ze sprzedawców w rozmowie z dziennikiem.

Polacy zaciskają pasa i kupują cypryjskie ziemniaki "bez smaku"

W związku z wysokimi cenami większość klientów decyduje się na młode ziemniaki sprowadzane z Cypru. Jeden z handlowców zdradził, że choć "nie mają smaku", to są "bardzo tanie". W hurcie trzeba za nie zapłacić jedynie 4 zł/kg, a w detalu - 6 zł/kg.

Sprzedawcy wskazują, że po najtańsze warzywa sięgają głównie emeryci. Każdy grosz liczą też obcokrajowcy, którzy przyjechali do Polski ze Wschodu.

Z obserwacji handlarzy wynika, że dość dużą popularnością cieszą się też francuskie ziemniaki. Najwięcej osób decyduje się na odmianę Lambert. To małe ziemniaki pokryte cienką skórką o dobrym smaku. W hurcie kosztują 7 zł/kg, ale na targowiskach i bazarach trzeba za nie dać dwa razy tyle.

Pierwsze polskie truskawki drenują portfele

Nie tylko polskie warzywa są drogie. Pod koniec kwietnia na rynku hurtowym w Broniszach pojawiły się też pierwsze truskawki z uprawy parapetowej w szklarniach.

Za kilogram polskich truskawek trzeba zapłacić od 30 do 32 zł. Pod koniec kwietnia 2022 r. płaciliśmy za te owoce 18–22 zł/kg. To podwyżka cen o połowę.

W połowie kwietnia pierwsze polskie truskawki pojawiły się także w Biedronce. Na początku owoce były dostępne w 1,2 tys. placówkach, ale sieć zadeklarowała, że będzie je dostarczała do kolejnych oddziałów.

Wówczas truskawki kosztowały w Biedronce 9,99 zł za dość niewielkie opakowanie (250 g). Zatem za 1 kg tych owoców trzeba było zapłacić około 40 zł.

Gorący sezon na truskawki rozpocznie się w maju i może potrwać nawet do października. Wówczas zbiera się odmiany powtarzające. Najwięcej truskawek z plantacji w gruncie pojawi się na rynku w okolicach połowy czerwca. To właśnie wtedy ceny tych owoców powinny być najkorzystniejsze.

Z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wynika, że to właśnie żywność i napoje bezalkoholowe były drugą najszybciej drożejącą kategorią w kwietniu 2023 r. Rok do roku ceny tych produktów wzrosły o 19,7 proc. Pełne dane dotyczące inflacji w poprzednim miesiącu poznamy za niespełna tydzień (w poniedziałek 15 maja 2023 r.).

Czytaj także: https://innpoland.pl/193685,co-dalej-z-zerowym-vat-em-na-zywnosc-premier-nie-wyklucza-przedluzenia