
Góry i morze rywalizują o serca Polaków, a miłośnicy danego kierunku prędko wytkną tym drugim, co im się nie podoba. Wśród argumentów często pojawiają się ceny. Badanie z aplikacji PanParagon podejmuje się próby rozstrzygnięcia gdzie faktycznie jest drożej.
Średnie ceny w górach i nad morzem
Eksperci z aplikacji PanParagon sprawdzili, jakie są średnie i najwyższe ceny posiłków w lokalach gastronomicznych zarówno na północy, jak i na południu turystycznych biegunów w naszego kraju.
Latem 2023 w porównaniu z zeszłoroczną wiosną liczba odwiedzin w gminach górskich wzrosła o 44 proc. oraz o 36,7 proc. w pasie nadmorskim. Wedle ekspertów trend ten z pewnością utrzyma się także w 2024 r. A jak łatwo się domyślić, popularność przekłada się na wzrost cen.
Wolisz wypoczynek w Polsce w górach, czy nad morzem?
123 odpowiedzi
W porównaniu wzięto pod uwagę rachunki za gałki lodów, zapiekanki, pierogi ruskie, kotlet schabowy, rosół, piwo 0,5 l oraz czarną kawę. Uwzględniono paragony z okresu 1 czerwca - 23 lipca 2024 roku.
Jak wynika z paragonów dodanych do aplikacji PanParagon, w ogólnym rozrachunku więcej za jedzenie przyjdzie nam zapłacić nad morzem! W badanym okresie więcej niż w górach kosztowała klasyczna zapiekanka (ok.+2,53 zł), porcja pierogów ruskich (ok. +1,41 zł), rosół (ok. +0,75 zł) oraz gałka lodów (ok. +0,37).
Natomiast taniej nad morzem niż w górach można było kupić kotlet schabowy (ok. -1,70 zł), półlitrowe piwo (ok. -0,80 zł) lub czarną kawę (ok. -0,21 zł).
Łącznie za wszystkie ujęte w badaniu produkty, w górach rachunek był o 2,36 zł niższy. Oznacza to, że całościowo różnice w średnich cenach są stosunkowo niewielkie. Robi się ciekawiej, gdy spojrzymy na najwyższe ceny.
Zobacz także
Gdzie jest najdrożej?
Okazuje się, że zarówno w górach, jak i nad morzem największa kwota za gałkę lodów, na ujętych w badaniu paragonach, wynosiła 9,50 zł. W obu regionach za porcję rosołu płaciliśmy maksymalnie 20 zł, a za czarną kawę 12 zł. W przypadku pozostałych produktów najwyższe ceny występowały głównie w punktach gastronomicznych nad morzem.
I tak za schabowego w pasie górskim najwięcej zapłacono 34 zł, podczas gdy w rejonie nadmorskim było to 35,90 zł, za pierogi ruskie maksymalna cena na południu kraju wynosiła 32 zł, na północy 33 zł. Pół litra piwa w lokalu górach to największy koszt 18 zł, nad morzem 20 zł. Spora różnica cenowa widoczna była w przypadku zapiekanki. Najwyższa cena za ten rodzaj fast foodu w górskich miejscowościach to 22 zł, w pasie nadmorskim maksymalny koszt wynosił 28 zł.
Badanie pokazało, że w ogólnym zestawieniu koszt przeanalizowanych produktów gastronomicznych był nieco wyższy nad morzem niż w górach. Warto jednak zaznaczyć, że skrajnie wysokie ceny za jedzenie można spotkać podróżując po całym kraju. A astronomiczne kwoty za gałkę lodów czy schabowego występują nawet w środku miast w centrum Polski.