logo
Praca szuka człowieka w piekarniach i cukierniach. Fot. Wojciech Wojtkielewicz/Polska Press/East News
Reklama.

W 2025 roku tłusty czwartek wypada 27 lutego. Jeszcze nie wiemy, czy odchudzi nasze portfele, czy utuczy nas absurdalnie tanimi pączkami. Piekarnie i cukiernie w całej Polsce szykują się za to na armagedon, szukając pracowników przed tym gorącym okresem.

Kto i do czego jest potrzebny? Dobre wieści są takie, że doświadczenie i wykształcenie często nie są wymagane.

Oferty pracy w piekarniach i cukierniach

Poszukiwani są chętni do wyrabiania pączków, pomoc cukiernicza i kasjerzy-sprzedawcy. Wymagania: pracowitość, chęć do pracy zmianowej oraz, kluczowe, ważna książeczka do celów sanitarno-epidemiologicznych z aktualnymi badaniami. W wielu ofertach pracodawcy zaznaczają, że oferują możliwość przyuczenia się.

Bez doświadczenia można zacząć pracować np. w Zakopanem, za 6,5 tys. zł brutto. W ofercie na OLX pracodawca zapewnia nawet zakwaterowanie dla przyjezdnych. Minus jest taki, że oferta jest skierowania wyłącznie dla pań na stanowisko baristy lub sprzedawcy. Co jest dość powszechną praktyką.

Wyższą ofertę za 5-7,5 tys. zł brutto znaleźliśmy na stołecznym Mokotowie, na stanowisku obsługi klienta, na umowę zlecenie bądź umowę o pracę. Mile widziani studenci, elastyczność i dyspozycyjność, za to znów – nie trzeba mieć doświadczenia. Za to jeśli ktoś już zna techniki cukiernicze, może liczyć na wyższe stawki i bez problemu znajdzie pracę np. w stolicy, za 8 tys. zł brutto i więcej.

A gdy komuś marzy się rozpoczęcie kariery cukiernika? Takie oferty też da się znaleźć, jak na Bielanach w Warszawie 6-8 tys. zł, umowa o prace na pełen etat w godzinach 5 rano do 13, oferta dostępna również dla osoby, która dopiero chciałaby się przyuczyć do zawodu. Tacy pracownicy zaczynają od 6 tys. zł brutto, za to z gwarantowanym szkoleniem i możliwością rozwoju.

Jeśli ktoś mieszka w Przemyślu lub ma blisko, może załapać się nawet na 8-10 tys. złotych miesięcznie. Taką ofertę wystosowano dla kelnera w cukierni, gdzie wymaga się przede wszystkim energii… i uśmiechu. Do obowiązków należy oprócz obsługi klienta, obsługa kasy fiskalnej i dbałość o czystość stolików. Praca jest w systemie zmianowym, w tym w weekendy, ale pracownicy mogą liczyć również na różne benefity, jak premie i zniżki na wyroby cukiernicze.

Czytaj także: