
Globalne ceny kakao spadły o jedną trzecią, jednak konsumenci w Polsce wciąż odczuwają w swoich portfelach skutki wcześniejszych rekordów. Eksperci przewidują, że mimo spadków na rynkach, cena czekolady w sklepach nie wróci szybko do poprzedniego poziomu. Wyjaśniamy dlaczego.
Globalne ceny kakao spadły o jedną trzecią od początku roku, jednak eksperci ostrzegają, że konsumenci nie powinni spodziewać się rychłego obniżenia cen czekolady – pisze poniedziałkowy "Fakt". Problemy z uprawami w Afryce Zachodniej sprawiły, że surowiec stał się dobrem luksusowym, a obecne spadki, choć znaczące, nie są wystarczające, by przywrócić ceny czekolady sprzed kryzysu.
Przyczyny spadków cen kakao i opóźnienie na rynku
Obecnie tona kakao kosztuje 7 675 dolarów, co stanowi solidny spadek z ponad 12 tys. dolarów zanotowanych w grudniu zeszłego roku. Mimo to obecne ceny pozostają historycznie wysokie w porównaniu do lat, gdy surowiec kosztował zaledwie 2 500 – 3 000 dolarów za tonę.
Według Pawła Majtkowskiego analityka eToro, za ostatnim spadkiem cen kakao stoją dwa czynniki. Po pierwsze, prognozy lepszych zbiorów w Afryce Zachodniej oraz dojrzewające plantacje w Ekwadorze, co daje nadzieję na zwiększenie podaży. Po drugie, spadł popyt przemysłowy. W drugim kwartale 2025 roku przerób kakao spadł o 7,2 proc. w Europie i 16 proc. w Azji, ponieważ wysokie ceny surowca zmusiły producentów do ograniczenia zakupów.
Chociaż globalne notowania spadają, polscy konsumenci nie odczuwają jeszcze tych zmian. Producenci i detaliści z opóźnieniem przenoszą na rynek koszty poniesione w czasie szczytów cenowych. Dane Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) pokazują, że w lipcu ceny kakao i czekolady w proszku były o 16,7 proc. wyższe niż rok wcześniej, a w samym lipcu wzrosły o 1 proc.
Czekolada to kolejny produkt spożywczy, którego ceny w ostatnim okresie drastycznie wzrosły. Niedawno pisaliśmy dla Was o rosnących cenach kawy, której produkcja jest utrudniona – podobnie jak w przypadku kakao – ze względu na zmiany klimatu i sytuację geopolityczną.
Rynek kakao. Nierozwiązane problemy i prognozy na przyszłość
Problemy strukturalne, takie jak niekorzystna pogoda, choroby roślin i starzejące się plantacje w Ghanie oraz na Wybrzeżu Kości Słoniowej, wciąż ograniczają podaż kakao. Drzewa kakaowca w tych regionach są już bardzo stare. Po osiągnięciu wieku około 25-30 lat, ich produktywność gwałtownie spada. Zamiast dostarczać duże plony, dają coraz mniej ziaren, co bezpośrednio wpływa na globalną podaż kakao.
Rynek kakao pozostaje bardzo zmienny dla inwestorów. Gwałtowne wahania cen są trudne do przewidzenia, a kluczowe czynniki ryzyka to zarówno pogoda, jak i zmieniający się popyt. W średnim horyzoncie ceny mają utrzymać się na podwyższonym poziomie, chociaż powrót do rekordowych wartości powyżej 10 tys. dolarów za tonę wydaje się mało prawdopodobny.
Źródło: Fakt
Zobacz także
