Sanepid ostrzega przed tymi produktami z Biedronki. Bakteria może wywołać zapalenie opon mózgowych

Konrad Bagiński
W sieci sklepów Biedronka pojawiły się potencjalnie zatrute bakterią Listeria monocytogenes warzywa na patelnię. To produkowane na zlecenie tej sieci mrożonki. Ostrzega przed nimi Sanepid i producent. Po zjedzeniu możemy nabawić się posocznicy listeriozowej, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu.
W mrożonych warzywach produkowanych dla Biedronki może znajdować się groźna bakteria. Fot. Dawid Chalimoniuk / Agencja Gazeta
Felerne mrożonki wyprodukowała firma Greenyard Frozen Poland. Zaleca ona, by kupione już warzywa wyrzucić lub zwrócić do sklepu.

Jakie warzywa mogą być zakażone?
Bakterią Listeria monocytogenes mogą być zakażone mrożonki o nazwach "Warzywa na patelnię z ziemniakami. Mroźna Kraina. 750 g" oraz "Warzywa na patelnię po włosku. Mroźna kraina. 450 g".

Biedronka wycofała już produkt ze sprzedaży, ale nie wiadomo, ile osób go kupiło. Ostrzeżenie znajduje się już na stronie sieci, alarm podniósł też Główny Inspektorat Sanitarny.

Producent, Greenyard Frozen Poland informuje w komunikacie, że w związku z "potencjalną niezgodnością mikrobiologiczną mrożonej kukurydzy użytej do produkcji", podjął decyzję o prewencyjnym wycofaniu z obrotu wybranych produktów.


– Nasza decyzja jest podyktowana dbałością o najwyższe standardy bezpieczeństwa produktów i ma na celu wyeliminowanie nawet znikomego ryzyka spożycia składnika mogącego mieć wpływ na zdrowie konsumentów, jeśli produkt nie został przygotowany według instrukcji podanych na opakowaniu przez producenta – piszą przedstawiciele firmy.

Dodają, że przygotowanie produktów zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu eliminuje ryzyko zakażenia.

Listeria może wywołać potencjalnie śmiertelne choroby, jak sepsa czy zapalenie opon mózgowych. Od 20 - 30 proc. zakażeń kończy się tragicznie.

Przypomnijmy, że niedawno ze sprzedaży w Lidlu wycofano szkodliwe warzywa. W partii papryki było zbyt dużo ethephonu.