Ministerstwo chce wprowadzić nową daninę. Zapowiada podatek od cukru

Konrad Bagiński
W zeszłym roku każdy z nas spożył statystycznie 44,5 kilograma cukru. To najwięcej od prawie 30 lat. Jednocześnie wydajemy coraz więcej na leczenie otyłości. Tamę zalewowi cukru chce postawić resort zdrowia, a fiskus ma już pomysł – podatek od cukru.
Będzie podatek od cukru w żywności? Fot. Grzegorz Celejewski / Agencja Gazeta
Ministerstwo Finansów przyznaje, że bacznie przygląda się możliwości wprowadzenia nowej daniny. Podobne rozwiązania istnieją już w innych europejskich krajach. Powód jest jeden – spożywamy za dużo cukru.

Producenci dodają go do prawie każdego produktu spożywczego. Władze chcą ich zmusić do rozsądniejszego gospodarowania tym składnikiem.

Cukier podbija smak żywności. Słodka sprzedaje się po prostu lepiej. A przez to – nawet nieświadomie – zjadamy i wypijamy go rekordowe ilości. W efekcie tyjemy i musimy wydawać miliardy złotych w skali kraju na opiekę zdrowotną.


Za granicą działa
Podatki od cukru w żywności i napojach są już w wielu europejskich krajach. I pewnie będzie też tak w Polsce. Pomysł ma z jednej strony wsparcie Ministerstwa Zdrowia, obecnie również resortu finansów.

‒ Tego typu działania są już stosowane w innych państwach, gdzie wspierają promocję racjonalnego żywienia i propagują politykę prozdrowotną. Są to różnego rodzaju rozwiązania podatkowe, których funkcjonowaniu przygląda się również MF – twierdzi Ministerstwo Finansów, cytowane przez Dziennik.pl.

Wiadomo też, że fiskus pracuje nad nowymi wytycznymi dotyczącymi podatków od żywności. Celem jest zlikwidowanie mnogości mało logicznych stawek VAT na różne produkty.