Ministerstwo chce wprowadzić nową daninę. Zapowiada podatek od cukru
W zeszłym roku każdy z nas spożył statystycznie 44,5 kilograma cukru. To najwięcej od prawie 30 lat. Jednocześnie wydajemy coraz więcej na leczenie otyłości. Tamę zalewowi cukru chce postawić resort zdrowia, a fiskus ma już pomysł – podatek od cukru.
Producenci dodają go do prawie każdego produktu spożywczego. Władze chcą ich zmusić do rozsądniejszego gospodarowania tym składnikiem.
Cukier podbija smak żywności. Słodka sprzedaje się po prostu lepiej. A przez to – nawet nieświadomie – zjadamy i wypijamy go rekordowe ilości. W efekcie tyjemy i musimy wydawać miliardy złotych w skali kraju na opiekę zdrowotną.
Za granicą działa
Podatki od cukru w żywności i napojach są już w wielu europejskich krajach. I pewnie będzie też tak w Polsce. Pomysł ma z jednej strony wsparcie Ministerstwa Zdrowia, obecnie również resortu finansów.
‒ Tego typu działania są już stosowane w innych państwach, gdzie wspierają promocję racjonalnego żywienia i propagują politykę prozdrowotną. Są to różnego rodzaju rozwiązania podatkowe, których funkcjonowaniu przygląda się również MF – twierdzi Ministerstwo Finansów, cytowane przez Dziennik.pl.
Wiadomo też, że fiskus pracuje nad nowymi wytycznymi dotyczącymi podatków od żywności. Celem jest zlikwidowanie mnogości mało logicznych stawek VAT na różne produkty.