Barwnik ze zmielonych owadów. Takie "niespodzianki" możesz znaleźć w kiełbasie na grilla

Mariusz Janik
Biedronka właśnie zapowiedziała "Święto grilla", w innych sklepach również trwa przedmajówkowa mobilizacja: wyeksponowano zarówno same urządzenia, jak i węgiel do grillowania. Do tego dochodzi mięso, które może być drogie, jak nigdy, a co gorsza... pełne chemii i innych "niespodzianek".
Warto uważać, co się kładzie na grilla: ważne, żeby sprawdzić datę przydatności do spożycia oraz skład chemiczny produktu. Fot. 123rf.com
Jak informuje dziennik „Rzeczpospolita”, cena trzody chlewnej w skupach podskoczyła już o jedną trzecią w stosunku do ubiegłego roku. Niebawem w nieunikniony sposób przełoży się to na ceny w sklepach – choć nie jest jeszcze jasne, czy dojdzie do tego jeszcze w trakcie majówki, czy już po niej. Zapewne szybkość przekładania się cen skupu na produkty końcowe będzie zależeć od tego, jak wypadnie majówkowa sprzedaż.

A ta zapowiada się nieźle, w każdym razie sklepy przygotowują się do niej niemal jak świąt Bożego Narodzenia. Do pogodzenia są często sprzeczne oczekiwania klientów: chcemy kupować sprzęt do grillowania, akcesoria potrzebne przy takim biesiadach, a wreszcie samo mięso. A przy tym chcemy być ekologiczni – stąd np. Biedronka czy Lidl na coraz większą skalę eliminują plastikowe akcesoria i zastępują je biodegradowalnymi.


Ceny kiełbasy w sklepach
W oczywisty sposób przekłada się to na ofertę mięs. Przykładowo, w Lidlu kiełbasa śląska kosztuje 9,99 zł/kg, węgiel drzewny 6,99 zł/2,5kg, ogórki zielone 3,99 zł za 1 kg. Biedronka wypada mniej korzystnie: kiełbasa śląska 6,99 zł za opakowanie 550g, pomidor 5,49 zł za 1kg, żeberka wieprzowe barbecue 2,49 zł za 100g.

W Carrefourze znajdziemy kiełbasę teksańską z chilli 10,99 zł za opakowanie 540g, sos barbecue Develey 3,29 zł/szt. Kaufland oferuje brykiet za 1,99 zł przy zakupach powyżej 100 zł, kiełbasa śląska opakowanie 550g za 6,99 zł, pomidory mięsiste 6,99 zł za 1kg.

Na stronach wp.pl znajdziemy z kolei rady dietetyka, który zaleca spojrzenie w pierwszej kolejności na termin przydatności do spożycia, a w następnej – na listę skłądników. – Im krótsza, tym lepsza jest kiełbasa – cytuje portal Edytę Piesyk-Gratkiewicz.

Zagrożenia dla zdrowia
Wystrzegać należy się tych składników, które w nazwie zawierają „E”: „E250” (azotynu sodu, miewającego działanie rakotwórcze), „E621” (glutaminian sodu, polepszacz smaku). Na szczególną uwagę zasługuje „E120”. To kwas karminowy, czyli... barwnik uzyskiwany ze zmielonych owadów – czerwców kaktusowych.

To zresztą nie jedyne zagrożenie. Jak już pisaliśmy w INNPoland.pl, jedna mała kiełbaska przyrządzona na tradycyjnym grillu węglowym dostarcza nam tyle benzo(a)pirenu, co 20 wypalonych papierosów. A do tego tuzin innych rakotwórczych substancji – do takich wniosków mieli dojść badacze z Politechniki Warszawskiej.