Wielka fala podwyżek w Biedronce. Oto produkty, które zdrożały w sklepach sieci
W poniedziałek 24 stycznia Biedronka podniosła ceny wielu artykułów. Zmianę dostrzegli użytkownicy aplikacji Glovo. Jakie produkty w popularnej sieci zdrożały?
O ile zdrożały produkty w Biedronce?
Świeży filet z piersi kurczaka, który kosztował dotąd 8,95 zł kosztuje 9,50 zł, co oznacza podwyżkę o ponad 6 proc. Z kolei opakowanie skrzydełek z kurczaka – dotąd za 4 zł – od 24 stycznia kosztuje 4,50 zł (podwyżka o 12,5 proc.). O 17 proc. zdrożał z kolei chleb tostowy maślany (kosztował 2,99 zł, nowa cena to 3,49 zł), a olej rzepakowy (1 l) Kujawski o 10 proc. (9,99 zł - 10,99 zł).Czytaj także: Od niego wiesz wszystko o 500+. Oto ekonomista, z którego researchu korzysta cała Polska
O 9 proc. zdrożało opakowanie sera żółtego Kasztelan (z 10,99 zł do 11,99 zł). Z kolei mleko UHT 1,5 proc. tłuszczu kosztuje od dziś 2,49 zł wobec 2,39 zł dotąd (wzrost o 4 proc.), jogurt owocowy Fruvita 2,19 zł wobec 1,99 zł (10 proc.).O blisko 17 proc. zdrożał makaron jajeczny Szlachecki (3,49 zł wobec 2,99 zł), podobnie bułka grahamka (0,69 zł wobec 0,59 zł), a musli Vitanella o 12,5 proc. (8,99 zł wobec 7,99 zł).
Żywność w Polsce drożeje
Jak pisaliśmy w INNPoland.pl, w styczniu 2021 roku saletra amonowa kosztowała nieco ponad 1100 złotych za tonę. Pod koniec roku cena tony tego nawozu przebiła pułap 4000 złotych, w niektórych punktach kosztowała nawet 4300 złotych. "To źle wróży cenom żywności w 2022 roku" – ocenił Konrad Bagiński.Ceny nawozów mocno podbiją ceny żywności. Co ciekawe, podwyżkę silnie odczują konsumenci mięsa - część zbiorów jest bowiem przeznaczona na pasze. Mięso jest dziś wyjątkowo tanie, mowa oczywiście o skupie. Producenci z pewnością podniosą jego ceny, ratując rentowność swoich biznesów.
Rynek nawozów i pasz jest bardzo rozchwiany. Kilka miesięcy temu podrożała kukurydza, czyli najważniejszy składnik pasz dla zwierząt. Okazało się, że żywienie ich pszenicą jest tańsze. Efekt był taki, że wzrosło zapotrzebowanie na zboża, ale na rynku nie było wystarczającej ich ilości. Ceny poszły w górę.
Z kolei nawozy drożeją na całym świecie. Pierwotna przyczyna to m.in. podwyżka cen mocznika w Chinach. To największy na świecie producent tej substancji, będącej głównym składnikiem wielu nawozów. Z kolei nawozy fosforowo-potasowe drożeją przez ceny gazu, który jest niezbędny do ich produkcji.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej INNPoland.pl