Wózek z zakupami.
Żywność tanieje, ale nieznacznie. Fot. Andrzej Zbraniecki/East News
REKLAMA

Zakupy coraz tańsze. Spadają ceny dwóch warzyw

Ceny w sklepach zmieniają się zaskakująco szybko. Widać to na przykładzie podstawowego koszyka 14 artykułów żywnościowych. Businessinsider.pl i aplikacja Pan Paragon co tydzień publikują jego najnowszą odsłonę z najbardziej aktualnymi danymi.

W tygodniu od 10 do 16 maja 2023 r. za koszyk zakupowy trzeba było zapłacić 136,61 zł. To o 20 gr mniej niż tydzień wcześniej.

Wszystko dzięki taniejącym warzywom. W ciągu tygodnia ceny pomidorów spadły z 18,02 zł/kg do 17,08 zł. Z kolei papryka potaniała o 46 gr i za 1 kg trzeba zapłacić 18,59 zł. Businessinsider.pl przekonuje, że to "sezonowe obniżki".

Droższy brokuł i kiełbasa

Jednak od tej reguły jest jednak kilka wyjątków. W górę poszły np. ceny brokuła (z 6,90 zł do 7,54 zł).

Drożeje również kiełbasa śląska – obecnie kosztuje 26,07 zł. Jeszcze tydzień temu trzeba było za nią zapłacić 25,91 zł. Choć to dość duża podwyżka, to i tak kiełbasa jest tańsza niż w trakcie majówki.

Dodatkowo w górę podskoczyły też ceny marchwi. Za to warzywo trzeba już zapłacić prawie 6 zł/kg.

W koszyku zakupowym znalazły się także produkty nieznacznie tańsze niż przed tygodniem (cukier, masło). Natomiast ziemniaki i mąką pszenna podrożały o jeden grosz. Ceny jabłek i oleju rzepakowego utrzymują się na dotychczasowym poziomie.

Masz propozycję tematu? Chcesz opowiedzieć ciekawą historię? Odezwij się do nas na kontakt@innpoland.pl

Duża podwyżka cen żywności

Ceny w koszyku zakupowym są analizowane w ujęciu tygodniowym, natomiast na ceny trzeba też patrzeć w ujęciu rocznym. Z najnowszych wyliczeń Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wynika, że w kwietniu 2023 r. inflacja wyniosła 14,7 proc.

Wśród analizowanych kategorii najbardziej podrożały żywność i napoje bezalkoholowe (19,7 proc.). Drugie miejsce to wzrost kosztów użytkowania mieszkania lub domu oraz nośniki energii (18,2 proc.). Z kolei trzecie miejsce to zwiększone ceny w restauracjach i hotelach (o 16,2 proc.).

Czekajmy na polskie warzywa

Poza tym rozpoczyna się sezon na polskie owoce i warzywa. Na największej giełdzie rolniczej pod Warszawą – w Broniszach, są już w sprzedaży pierwsze młode ziemniaki z krajowych upraw.

Jednak ceny są czterokrotnie wyższe niż rok temu. Jak donosi "Wprost", za 1 kg popularnej Irgi trzeba zapłacić w hurcie 15-18 zł. Ceny detaliczne są wyższe o kilka złotych. Klienci są zaskoczeni taką drożyzną. Za 100 zł można bowiem kupić zaledwie ok. 5 kg ziemniaków. Jednak sprzedawcy uspokajają, że to dopiero początek polskich ziemniaków. – To dopiero pierwsze sztuki, one zawsze są drogie. Niedługo będą kosztowały 10 zł za kilogram – przyznał jeden ze sprzedawców w rozmowie z dziennikiem.

Sprzedawcy wskazują, że po najtańsze warzywa sięgają głównie emeryci. Każdy grosz liczą też obcokrajowcy, którzy przyjechali do Polski ze Wschodu.

Czytaj także: