Choć pierwszy wyrzut czereśni już za nami, to ceny nadal nie rozpieszczają i coraz więcej osób kupuje je na sztuki. Sprawdziliśmy, ile kosztuje jedna czereśnia na warszawskich Bielanach. Za kilka złotych nie mamy co liczyć na pełną siatkę tych wiosennych owoców.
Reklama.
Reklama.
Ile kosztuje czereśnia "inflacyjna"? Ta cena podbija internet
Stragany powoli zalewają już wiosenne i letnie owoce. W maju pojawiły się czereśnie, ale ceny wcale nie zachęcały do zakupu.
Sprzedawcy przekonywali, że w związku z tym niektórzy decydują się na zakupy owoców na sztuki. Z ich obserwacji wynika, że takie drobne owocowe zakupy najczęściej robią pracownicy biurowi, którzy chcą osłodzić sobie wykonywanie obowiązków służbowych z biura.
Na Twitterze krąży zdjęcie z ubiegłego tygodnia, na którym widać, że jedna czereśnia kosztuje 1,26 zł. Cena za 1 kg to aż 90 zł.
W związku z tym redakcja INNPoland.pl postanowiła sprawdzić, ile kosztują czereśnie pod koniec maja. Odwiedziliśmy bazar na warszawskich Bielanach.
Jedna dość pokaźna czereśnia kosztowała 88 groszy. Była więc tańsza niż owoc, który krąży w mediach społecznościowych, mimo tego, że ważył o dwa gramy więcej (16 g i 14 g).
Różne ceny czereśni, ale na pełną siatkę owoców na razie nie ma co liczyć
Z czego wynikają różnice w cenie? Wszystko dlatego, że sprzedawca, którego odwiedziliśmy, handluje po niższej cenie za kilogram. Udało nam się znaleźć ofertę 55 zł/1 kg czereśni. To aż o 35 zł mniej niż w ubiegłym tygodniu, więc na usta ciśnie się określenie "taniocha".
Wnioski? W sklepach ceny czereśni są różne, ale widać tendencję spadkową. Generalnie, wybierając się na owocowe zakupy, należy przygotować się na wydatek oscylujący w okolicach 1 zł za jedną czereśnię.
Sprzedawcy w dalszym ciągu twierdzą, że jest jeszcze przestrzeń do kolejnych obniżek cen, kiedy na rynku pojawi się więcej owoców. Sezon na krajowe czereśnie rozpoczyna się w czerwcu, a więc już za tydzień. To dobre informacje dla wszystkich, którzy obecnie kupują czereśnie na sztuki.
Masz propozycję tematu? Chcesz opowiedzieć ciekawą historię? Odezwij się do nas na kontakt@innpoland.pl
Nieoczywista przyczyna drogich owoców i warzyw
Jednocześnie niektórzy eksperci zwracają uwagę, że nie możemy oczekiwać gigantycznych obniżek cen owoców i warzyw. Poza ogólną sytuacją gospodarczą mamy bowiem do czynienia z dość poważnym problemem, jakim jest stan i jakość polskich gleb.
Z danych Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa wynika, że 60 proc. pól i użytków rolnych jest zakwaszonych. Takie gleby dają mniej plonów. Jednocześnie koszt uprawy np. 1 kg ziemniaków jest o 70 proc. na kwaśnym polu niż na glebach o zrównoważonym poziomie pH.
W ocenie Koalicji na rzecz Zdrowych Gleb wystarczyłoby poprawić stan polskich ziem, aby dać naszym portfelom nieco wytchnienia. Eksperci są przekonani, że obniżenie kosztów produkcji rolnej i zwiększenie jej efektywności przełoży się na ceny w sklepach, czy na targowiskach. W takim uzdrawianiu kluczową rolę pełni proces odkwaszania gleb poprzez wapnowanie.
Małgorzata Bojańczyk, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności, przekonuje, że do regeneracji ziem rolnych należy podejść systemowo. – Zdrowe gleby to nie tylko wyższe plony, ale także dzięki ograniczeniu ilości zabiegów agrotechnicznych, zdrowsze owoce i warzywa – przyznaje specjalistka.