Polska kuchnia zyskuje coraz większą popularność na światowej scenie, a polskie sery zdobywają uznanie koneserów i smakoszy. Przewodnik kulinarny Taste Atlas, bazując na opiniach ponad 24 tys. użytkowników, przedstawił ranking, który nie pozostawia złudzeń, że polskie sery są w światowej czołówce najbardziej docenianych wyrobów.
Polski ser zdobył 18. miejsce w prestiżowym rankingu 100 najlepszych serów na świecie. To wyróżnienie zdobyła bryndza podhalańska, miękki ser z mleka owczego, który zachwyca smakoszy swoją unikalnością i tradycyjnym charakterem. Zdaniem Taste Atlas ser ten może być także przygotowany z mieszanki mleka owczego i krowiego, jednak z pewnymi ograniczeniami co do proporcji.
Unikalność bryndzy podhalańskiej wynika z jej specyficznej receptury oraz tradycyjnego procesu wytwarzania. Ser ten jest charakterystyczny dla regionu Podhala, a swoją delikatną konsystencję i intensywny smak zawdzięcza mleku owczemu.
"Ponieważ produkt Bryndza Podhalańska jest produktem sezonowym, jest on wykonany tylko od maja do września. Wyjątkowa flora jednego z najczystszych regionów w Europie ma ogromny wpływ na jakość tego świeżego i kremowego produktu, często w połączeniu z wytrawnymi i białymi winami – czytamy na stronie przewodnika kulinarnego" – piszą autorzy przewodnika.
Kolejnym polskim serem, który zdobył uznanie miłośników serów na całym świecie, jest bundz. Ten uplasował się na 25. miejscu w rankingu. To wyjątkowy ser wytwarzany z mleka owczego, a jego charakterystyczny smak i konsystencja przypominają tradycyjny twarożek.
Na stronie przewodnika Taste Atlas czytamy, że "pozostała serwatka powstała przy produkcji bundzu służy do przygotowania tradycyjnego polskiego kwaśnego napoju zwanego żętycą". To ciekawy element, który pokazuje, że bundz nie tylko cieszy podniebienia jako samodzielny ser, ale także może być wykorzystywany w tradycyjnych polskich recepturach, dodając swojego niepowtarzalnego smaku.
Polski ser gołka, znany z delikatnego smaku, wędzonego aromatu i charakterystycznego cylindrycznego kształtu, również znalazł się w elitarnym zestawieniu Taste Atlas. Ser wytwarzany jest wyłącznie z mleka krowiego.
Charakterystyczna jasnożółta barwa gołki stanowi jedną z jego cech wyróżniających. Przed wędzeniem ser ten umieszczany jest w rzeźbionych drewnianych foremkach, które nadają mu typowy cylindryczny kształt i tworzą dekoracyjny wzór na korze – czytamy na łamach Taste Atlas.
Słynny oscypek, jedno z najbardziej charakterystycznych polskich serów, znalazł się na ostatnim miejscu zestawienia przygotowanego na podstawie ocen zarejestrowanych użytkowników portalu Taste Atlas.
Oscypek, wyprodukowany wyłącznie z solonego i niepasteryzowanego mleka owczego, czasami wzbogacany niewielką ilością mleka krowiego, to nieodłączny element polskiej kuchni serowej. Niekwestionowany król polskich stołów znalazł się na 100. miejscu zestawienia.
Czytaj także: https://innpoland.pl/164193,clo-na-produkty-z-wielkiej-brytanii-co-moze-podrozec-od-1-stycznia-2021-rJak informowaliśmy w INNPoland, zmieniające się preferencje konsumentów odzwierciedlają się również w zakupach, a aplikacja Listonic wychodzi naprzeciw ciekawości i przeanalizowała, które marki czekolady cieszyły się największym zainteresowaniem w roku 2023.
Wielką niespodzianką w rankingu Listonic w roku 2023 jest detronizacja dotychczasowej królowej – Milka przez polską markę Wedel, która uzyskała imponujące 21,98 proc. więcej udziału na listach zakupów niż w roku poprzednim.
Milka natomiast doświadczyła spadku o 8,60 proc., co może być sygnałem zmieniających się gustów konsumentów. Niezmiennie popularne marki Kinder Chocolate i Lindt utrzymały swoje pozycje w zestawieniu, mimo spadku udziału na listach zakupów o kolejno 5,28 proc. i 2,67 proc.