Policja rozbiła gang podrabiający... ryby. To był złoty interes

Konrad Bagiński
Europol, czyli wspólna europejska policja, zlikwidował siatkę przestępców, którzy parali się podrabianiem tuńczyka. Ulepszoną chemicznie rybę sprzedawali za trzykrotnie wyższą cenę. Zatrzymano tylko 4 osoby, ale aż 45 ton podrabianej ryby.
Europol zatrzymał 45 ton podrabianego mięsa z tuńczyka Foto: Sean Pavone / 123rf.com
Cała akcja Europolu objęła 11 krajów Unii Europejskiej. Tropy wiodły do Hiszpanii i to tam zatrzymano fałszerzy i skonfiskowano ryby. Na czele przestępczej siatki stały trzy firmy, informuje Rzeczpospolita.

Podrabiana żywność
Sam proceder był bardzo prosty. Fałszerze przerabiali mrożonego tuńczyka na „świeżą” rybę. Ten pierwszy jest przeznaczony na konserwy, drugi jest sprzedawany m.in. na steki. Różnica w cenie jest gigantyczna. Mrożony kosztuje ok. 3 euro (13 zł) za kilogram, świeży – 15 euro (65 zł).

Fałszerze ulepszali mrożone mięso za pomocą środków chemicznych i sprzedawali. Na razie Europol nie podaje skali zjawiska, ale 45 ton skonfiskowanej ryby robi wrażenie. W całej Europie rynek tuńczyka przynosi ok. 200 mln euro zysku rocznie.


Walka z fałszerzami tuńczyka była jedną z części operacji mającej na celu wyrugowanie z rynku UE podrabianej żywności. Akcja „Opson VII” trwała od grudnia 2017 do marca 2018. W jej efekcie wykryto 3,62 tys. ton i 9,7 mln litrów podrobionej żywności i napojów.

W całej Europie rynek podrabianym produktów jest wart miliardy euro. W Polsce policja co rusz rozbija gangi fałszujące perfumy.