Alarm dla alergików. Sanepid ostrzega przed popularnymi produktami, które wywołują uczulenie
Ze sklepów zostały wycofane partie 5 popularnych produktów spożywczych marki Lyofood. Jak ostrzega GIS, u niektórych osób mogą one wywoływać reakcje alergiczne.
Poniżej przedstawiamy listę produktów Lyofood, w których została wykryta obecność glutenu:
- Jajecznica meksykańska (nr partii L106 01, data ważności: 18.03.2024; nr partii L156 01, data ważności: 13.04.2024; nr partii L157 01, data ważności: 13.04.2024)
- Krem brokułowo-szpinakowy (nr partii L109 01, data ważności: 22-23.03.2026)
- Krem brokułowo-szpinakowy z Mozarellą i pestkami dyni (nr partii L179 01, data ważności: 19-20.04.2026)
- Ekologiczne chili sin carne (nr partii L83 01, data ważności: 05.03.2026; nr partii L173 01, data ważności: 16.04.2026)
- Eko chili sin carne (nr partii L049 01, data ważności: 15.02.2022)
Czym jest celiakia?
Celiakia, zwana też chorobą trzewną, jest chorobą autoimmunologiczną, która sprawia, że zbożowe białko, którym jest gluten, działa toksycznie na organizm i może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Występuje ona u osób, które mają predyspozycję genetyczną do tej choroby. Powoduje zanik kosmków jelitowych, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych.Jedyną skuteczną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej. Ta choroba "nie przechodzi", choć przy stosowaniu diety chory przestaje mieć jej objawy, a kosmki jelitowe regenerują się. Jeśli chory przestanie przestrzegać diety choroba znowu da o sobie znać i powrócą wszelkie dolegliwości.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej INNPoland.pl