Chcesz kupić grill? Uważaj, większość to groźne dla ludzi badziewie
Obserwuj INNPoland w Wiadomościach Google Tuż przed majówką Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów opublikował wyniki badania różnych dostępnych na rynku grilli. Sporego badania - objęło 117 partii urządzeń, 10 z nich skierowano do badań laboratoryjnych.
UOKiK zakwestionował 37 partii produktów (co stanowi 31,6 proc. wszystkich skontrolowanych), z czego w 11 z nich stwierdzono wady stwarzające zagrożenie dla użytkowników.
Czytaj też: Kurczak droższy od karkówki, kaszanka w cenie kiełbasy. Grillowanie będzie drogie
Jeden z przebadanych grilli po użyciu odkształcił się. A kiedy na brzegu misy, w miejscu do tego przeznaczonym, powieszono pokrywę, po prostu się przewrócił. W niektórych grillach brakowało uchwytów przy ruszcie na żywność.
Inspektorzy wojewódzkich inspektoratów Inspekcji Handlowej przekazali 10 modeli grilli (9 wielokrotnego użytku i 1 jednorazowy) do badań laboratoryjnych w zakresie wymagań mechanicznych określonych w normach (PN-EN 1860-1+A1:2017-08 i PN-EN 1860-4:2005).
Okazało się, że aż 8 z nich ma różnego rodzaju nieprawidłowości konstrukcyjne - np. palenisko wykonane ze zbyt cienkiej blachy czy zbyt duże prześwity między prętami rusztu na żywność (szczegóły w załączniku).
Dodatkowo - już bez specjalistycznych badań - inspektorzy IH zakwestionowali 3 modele grilli, z uwagi na brak uchwytów przy ruszcie na żywność (2 przypadki) i niewystarczającą głębokość paleniska (1 przypadek).
W odniesieniu do wszystkich skontrolowanych partii inspektorzy znaleźli uchybienia w zakresie oznakowania stwierdzono łącznie w 29 partiach grilli (24,8 proc.). Chodziło m.in. o brak w instrukcji piktogramów informacyjno-ostrzegawczych (15 przypadków), błędne lub niekompletne ostrzeżenia (7 przypadków), niekompletne zapisy w instrukcji (6 przypadków), brak polskiej wersji ostrzeżeń (3 przypadki).
Kontrole wykazały nieprawidłowości w blisko 1/3 skontrolowanych partii grilli. W porównaniu do poprzedniej kontroli (2017 r.) widoczny jest wyraźny wzrost ogólnego odsetka zakwestionowanych partii produktów (obecnie wyniósł on 31,6 proc., poprzednio 20,2 proc.), choć tym razem skontrolowano o 42,4 proc. mniej partii grilli (aktualnie 117, poprzednio 203).
Pogorszenie wyników jest widoczne również w liczbie produktów zakwestionowanych z uwagi na występowanie defektów konstrukcyjnych. Obecnie inspektorzy znaleźli 11 partii wadliwych modeli grilli, z kolei w 2017 r. były ich zaledwie trzy.
Jakiego grilla kupić?
UOKiK przygotował też szybkie zestawienie cech dobrego grilla. Przede wszystkim chodzi o to, by krawędzie i naroża nie miały zadziorów, chropowatych powierzchni, ostrych zakończeń.
Cechy dobrego grilla wielorazowego:
- nakładane ręcznie ruszty na żywność posiadają uchwyty (przy długości najdłuższego boku do 40 cm wystarczy jeden uchwyt),
- jeśli położenie rusztu na żywność jest regulowane, to jego regulacja jest możliwa bez bezpośredniego kontaktu ręki obsługującego z rusztem,
- rożen (jeśli występuje) posiada stałe lub zdejmowane uchwyty,
- jeżeli palenisko może pracować w kilku położeniach, to posiada blokady zabezpieczające go w każdym z tych położeń,
- jeśli występują kółka ułatwiające przemieszczanie grilla, to są blokady / hamulce uniemożliwiające przypadkowe przemieszczanie się podczas normalnej eksploatacji.
Cechy dobrego grilla jednorazowego:
- ruszt jest przymocowany do paleniska w taki sposób, że jego usunięcie czyni grill niezdolnym do kolejnego użycia,
- jeśli korpus grilla nie jest wykonany z niepalnego materiału, jest sprzedawany ze środkiem gaśniczym.