Przygotujcie się na szok cenowy w warzywiakach. Te plantacje najbardziej ucierpiały przez pogodę
Burze i nawałnice to szczególny problem m.in. dla rolników, których pola na przemian męczą też skwar i susze. Zniszczone przez zmienną pogodę uprawy oznaczają, że ceny w warzywniakach mogą znowu rosnąć jak szalone.
Drogie warzywa i owoce wrócą do sklepów?
Zniszczone zbiory mogą w niedługim czasie przełożyć się na wysokie ceny w sklepach z warzywami. Zmorą stał się upał na zmianę z ogromnymi opadami – pisze Money.pl.W rolników najpierw uderzyła susza, która miała znaczący wpływ nie tylko na warzywa, ale też inne kluczowe uprawy.
– Od końca kwietnia do trzeciej dekady czerwca pojawił się poważny deficyt wody na terenie 15 województw. Upały ponad 30 st. Celsjusza wywołały suszę, która dotknęła uprawy warzyw, ale także zboża jare i ozime, rzepak, kukurydzę, drzewa i krzewy owocowe oraz truskawki – przypomina dr inż. Jerzy Próchnicki, członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego "ASAP".
Szczególnie niszczycielska mała być też seria burz i nawałnic z końcówki czerwca.
– Spowodowały silne gradobicie i wiatr. Łamały drzewa i zerwały dachy. Szczególnie niebezpiecznie było w województwie małopolskim i lubelskim, gdzie oprócz trąby powietrznej spadł grad wielkości piłek golfowych – wskazuje zaś Grzegorz Kozieja, dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego banku BNP Paribas.
Grad może spowodować znaczne szkody na polach oraz poniszczyć szklarnie, a burze mogą spowodować straty nawet w budynkach gospodarskich czy sprzęcie rolniczym.
– W województwach mazowieckim i łódzkim, gdzie grad spustoszył sady jabłoniowe, plantacje truskawek, malin i borówek, a nawet tunele foliowe i uprawy chmielu. Skala strat będzie dokładnie znana dopiero za kilka, kilkanaście dni po ocenie komisji. Już dziś wiadomo jednak, że jest lokalnie znacząca – dodaje ekspert.
Według danych Kozieji, nawet 90 proc. plantacji zniszczonych przez grad nie jest ubezpieczonych, ponieważ rolnicy nie mieli możliwości wykupienia polisy na te tereny. Kolejnym problemem są podtopienia. W wielu powiatach pod wodą znalazły się m.in. uprawy z plantacji malin, truskawek i porzeczki.
Ceny warzyw na bazarach
Jak pisaliśmy w INNPoland.pl w czerwcu najmocniej – bo nawet o kilkaset procent w stosunku do 2020 r. – podrożały następujące warzywa sprzedawane na bazarach:- kapusta czerwona (wzrost o 515,38 proc.)
- pietruszka (494,59 proc.)
- kapusta biała (233,33 proc.).
Skąd biorą się wysokie ceny warzyw?
Eksperci, z którymi rozmawiał serwis, nie są zaskoczeni wysokimi cenami polskich warzyw. Jak podkreślają, ceny te są wypadkową wielu czynników.Wzrosty napędzane są między innymi przez najwyższą od lat, niemal 5-proc. inflację. Na to nakładają się rosnące koszty pracy oraz coraz wyższe koszty środków do produkcji i inwestycji przyspieszających wegetację (to dzięki nim mamy niemal stały dostęp do świeżych warzyw). Swoje "dołożyły" również wiosenne przymrozki oraz konkurencja ze strony warzyw importowanych z zagranicy.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej INNPoland.pl